Проміжні фінзвіти: скільки витратили на вибори політики у Франківську


З 11 партій, що висунули своїх кандидатів до Івано-Франківської міської ради, лише дві подали до Івано-Франківської міської ТВК проміжні звіти про використання коштів із передвиборчого фонду.

4 партії не подали проміжних звітів узагалі, ще 4 партії повідомили про те, що виборчі фонди не утворені. А одна з партій повідомила ТВК про те, що створила загальнообласний фонд. Щодо кандидатів на посаду міського голови, то з 5-ти зареєстрованих на вибори не подав проміжний звіт лише Василь Стефанишин з “Платформи Громад”, пише ЧЕСНО.

Цьогоріч партії та кандидати зобов’язані подавати проміжні звіти до ТВК, в яких вказують, скільки коштів надійшло до їхніх передвиборчих фондів, та куди вони їх витратили. Звітують вони про період з початку реєстрації їх на вибори та до 14 жовтня. Звіти партії та кандидати повинні були подати до 19 жовтня. На відміну від виборчого законодавства у 2015 році, на виборах 2020 року передбачена адміністративна відповідальність за неподання звіту (штраф до 6800 гривень).

Про що звітують кандидати в мери

Серед кандидатів у міські голови найбільша сума передвиборчого фонду у чинного мера Руслана Марцінківа від ВО “Свобода” – 441 673 гривні. Кошти до його передвиборчого фонду перерахували 11 осіб. Ані партія, ані сам міський голова кошти у фонд, згідно звіту, не перераховували. Звітував міський голова за період з 2 по 14 жовтня 2020 року, тобто менше ніж за 2 тижні кампанії. Фактично усі кошти з виборчого рахунку в цей період він витратив на оплату ефірів на радіо та телебаченні – 436 804 гривні. Гроші з фонду перераховували місцевим телеканалам: ОТБ “Галичина”, ТРК “3 Студія”, Телекомпанії “Канал 402”, ТРК “Вежа”, ТРК “РАІ”, “Суспільне “Карпати” та радіо “Західний Полюс”. Також кошти отримував ФОП Нитка Олег Богданович, згідно даним аналітичної системи You Control, він також є очільником ТОВ “УІА “Вуличне радіо”

190 000 гривень склав передвиборчий фонд Наталії Сербин з “Української галицької партії”. Звітувала вона за період з 28 вересня по 14 жовтня. 20 000 гривень кандидатка внесла до свого фонду сама. Ще 170 000 гривень –  це внески від фізичних осіб. Донорів кампанії у Сербин було 9 – переважно члени УГП. Станом на 14 жовтня з фонду витрачено 156 783 гривні. У звіті кандидатки вказано дві статті витрат – 141 433 гривні на розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами та 15 350 гривень на оплату за розміщення агітації в мережі “Інтернет”. Останній пункт, до речі, введено у звіти вперше. Підрядниками кандидатки стали ТОВ “Політорг-ІВ”, ТОВ “Аврора Адвертайзинг” та  ПП “Артком”.

Передвиборчий фонд Петра Шкутяка з “ЄС”, згідно проміжного звіту, склав 150 000 гривень. Звітував він за період з 29 вересня по 14 жовтня. Кошти до виборчого фонду Шкутяк вносив сам. 52 000 гривень з фонду Шкутяка витрачено на друк агітації, 39 100 гривень - на розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами та та 37 740 гривень - на оплату ефірного часу на радіо та телебаченні. Послуги кандидату надавали ТРК “РАІ”, радіокомпанія “Західний Полюс”, та два ФОПи – Смук Володимир Михайлович та Шаблєвський Олександр Віталійович. 

Як і Шкутяк, кандидат в мери від “Слуги Народу” Олександр Богачов кошти до свого фонду поклав сам. Щоправда менше - всього 65 000 гривень. Проміжний звіт подав за період з 1 по 14 жовтня. Платив, згідно проміжного звіту, за виготовлення друкованих матеріалів - 9 200 гривень, за розміщення реклами на зовнішніх носіях – 24 900 гривень, та за ефіри на радіо – 20 520 гривень. Підрядниками кандидати стали радіо “Західний Полюс”, ПП “СПЗ Груп”, ФОПи Дармонук Марк Ігорович, Смук Володимир Михайлович, Шаблєвський Олександр Віталійович та Катренко Микола Олександрович. 

Кандидат від ВО “Платформа громад” Василь Стефанишин до Івано-Франківської міської ТВК проміжний звіт не подавав.

Про що звітують партії

Проміжні звіти до ТВК подало лише 2 партії - ВО “Свобода” та “Європейська Солідарність”. Політичні партії “Голос”“За майбутнє”“Слуга Народу” та “Українська Галицька Партія” подали до ТВК повідомлення про неутворення виборчого фонду у зв'язку з нездійсненням фінансування виборчої кампанії організації партії. А ВО “Платформа Громад” повідомило Івано-Франківську ТВК про те, що був створений лише обласний передвиборчий фонд, тому звітують вони в обласну ТВК. Проміжних звітів від партій ВО “Батьківщина”“УДАР”“Сила і Честь” та “Наш Край” до міської ТВК не надійшло. 

Попри те, частина із цих партій проводила досить активну передвиборну агітацію. Зокрема, з логотипами партії УДАР розміщували борди і сітілайти кандидатів до Івано-Франківської міськради. 

Фото білбордів та сітілайтів партії УДАР. 10.09.2020. Автор: Віталій Світлик

Партія “Батьківщина” також розміщувала в місті білборди, а також використовувала механізм платної реклами у соціальній мережі Facebook, проте не подала до місцевої ТВК ані проміжний звіт, ані повідомлення про нестворення виборчого фонду. Рекламу в соцмережах оплачували фізичні особи.

Фото білбордів ВО “Батьківщина”. 10.09.2020. Автор: Віталій Світлик

Скріншоти платної реклами кандидатів у Івано-Франківську міськраду від ВО “Батьківщина”

“Європейська Солідарність” подала проміжний звіт за період з 5 по 14 жовтня. Виборчий фонд партії склав, на цей період, 250 000 гривень за рахунок власних внесків кандидатів, включених до виборчого списку в міську раду. Гроші вносили дві особи - Олексій Петечел - №1 у списку партії до міської ради та Степан Руднянин - №7 у цьому ж списку. 156 808 гривень партія витратила на виготовлення матералів передвиборчої агітації, 19 334 - на ЗМІ, 36 900 –  на інші послуги, пов’язані з агітацією та 90 гривень на послуги банку. Підрядниками були ТОВ “Редакція газети “Репортер”, радіокомпанія “Західний Полюс”, ТОВ “Друкарня Отто Ганс”, ТОВ “Буковинський Видавничий Дім”, та ФОПи - Смук Володимир Михайлович та Шаблєвський Олександр Віталійович. 

Партія ВО “Свобода” подала проміжний звіт за період з 1 вересня до 19 жовтня”. Згідно цього звіту, передвиборчий фонд утворився з внесків фізичних осіб та склав 197 616 гривень. Гроші на кампанію перерахували 6 осіб. 149 202 гривні партійний осередок витратив на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації, 18 000 гривень –  на ЗМІ, та 27 080 гривень на інші витрати передвиборчої агітації. Підрядників у звіті партії не вказано. 

Проміжні звіти до ТВК партії подають лише за короткий період передвиборчої кампанії – з моменту їх реєстрації і до 14 жовтня. По завершенні виборів, кожна з партій повинна подати повний звіт щодо збору та витрати коштів з виборчого фонду. Із цими звітами можна буде ознайомитись уже в листопаді. 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!