Провал операції «Гуманітарний конвой»


Захід у шоці: Росія дійсно переганяє свою військову техніку в Україну. Причому з екіпажами російських професійних військовиків. Та ще й до того нахабно й маже не приховуючись. Тепер це все зафіксовано й задокументовано європейськими журналістами.

Досі повідомлення від українських силовиків чи журналістів про постачання донбаських бойовиків російською бронетехнікою й персоналом Європа сприймала з великою недовірою, майже скептично. Керівники західних держав не помічали (тобто вдавали, що не помічають) постійних «гуманітарних вантажів»: БТРів, танків, «градів», Камазів з бойовиками, – які безперешкодно переїздили через ділянки кордонів, контрольованих терористами з ДНР і ЛНР. «Не зауважували» постійних обстрілів російської артилерії позицій українських військ.

Першим сигналом, який змусив Захід переглянути свою «неуважну» позицію стало збиття малайзійського авіалайнера МН-17. Тепер же «прозрінню» посприяв скандал з «гуманітарним конвоєм», який сердобольна Росія нібито намагається передати стражденним мешканцям Луганська й Донецька, а жорстокі українські вояки, контрольовані «Правим сектором», намагаються їй всіма силами перешкодити.

Взагалі операцією «Гуманітарний конвой» Росія хотіла по-перше реабілітуватися за збитий Боїнг777, а по-друге, поставити у цуґцванґ Україну й Захід. Пропустить Київ 300 фарбованих на біло Камазів – Москва продемонструє, що лише вона дбає за долі, полишених на призволяще мешканців Донбасу. Не пропускатиме – Кремль на весь світ кричатиме про жорстокість української влади, а вантажівки все одно пройдуть через контрольовані бойовиками ділянки кордону.

Хоча, чи то операція готувала занадто нашвидкуруч, чи то дійсно російські ФСБшники розівчилися мислити комплексно, але вже з першої миті реалізації плану почала вилізати назовні маса «шмарклів». То Москва спершу намагається провести конвой без санкції Києва, але зразу ж наражається на міцний спротив і української сторони, і західних лідерів, і міжнародних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоно Хреста, з використанням імені якого Кремль хотів реалізувати свою оборудку.

Потім Москва робить вигляд, що домовляється з Києвом, погоджується на українські вимоги провезення вантажу. Але зразу ж порушує домовленість, ведучи колону до неконтрольованої українськими прикордонниками ділянки кордону. І так – прокол за проколом.

Але найбільш незручний для Кремля момент вийшов зі західними журналістами. З одного боку, Росія хотіла аж пищала, аби «гуманітарна допомога» потрапила в об’єктиви західних ЗМІ. З другого – російські розробники операції не поміркували над тим, що одночасно західні журналісти на власні очі побачать рух російської бронетехніки й бойовиків через український кордон.

Першими «гуманітарні броневантажі» зауважили й сфотографували кореспонденти британських газет  The Telegraph und The Guardian.

На шпальтах The Telegraph  читаємо: «Колона бронетехніки і військових вантажівок перетнула кордон Росії з Україною. Це було близько десятої години вечора, 23 машини рухалися з прикордонного російського міста Донецька під покровом сутінок, але не вимикаючи фар. Вони їхали до прикордонного переходу, який на даний момент не контролюється українською армією. Його зайняли проросійські сепаратисти, які сама Росія, згідно зі заявами українських військовиків, активно підтримує зброєю й персоналом.

У п’ятницю зранку журналісти намагалися отримати підтвердження цієї інформації в російських прикордонників, але ті рішуче її заперечили. «Це якась маячня, брехня або провокація», – заявив речник російських охоронців кордону в Ростові».

Значення цих матеріалів у західних ЗМІ важко переоцінити, адже вони не залишають каменя на камені від російської пропагандистської стратегії, в яку Кремль вкладав мільярдні суми, зароблені «Газпромом». Володимир Путін постійно повторював, що Росія (й передовсім російська армія) жодним чином не причетна до конфлікту на сході України. Тепер всі побачили, що це не так, що російський президент і його оточення бреше.

Інформаційна війна – це пріоритетна складова гібридної війни, яку Москва зараз веде проти України, зрештою – проти всього цивілізованого світу. Репортажами з російського Донецька Кремлю завдано руйнівного удару в цій війні.

Zбруч