Прикарпатці все активніше видаляються із російських соцмереж


Через агресію Росії українці не тільки бойкотують російські товари, а й соціальні мережі.Крім того, з 1 серпня у Росії набирає чинності новий антитерористичний закон, що надає повне право на отримання ФСБ РФ практично всіх особистих даних користувачів інтернет-ресурсів, зареєстрованих у РФ.

Дані про всі логіни і електронні адреси своїх користувачів, списки їхніх контактів, відомості про кількість, обсязі і адресатів переданих повідомлень власники поштових серверів, блог-хостингів, форумів і соцмереж будуть зобов'язані надавати на першу ж вимогу представників російських державних структур.

У Службі безпеки України попереджають, що в умовах триваючої агресії Росії на території України, нові повноваження надають ФСБ можливість отримувати наявну в веб-середовищі інформацію про українські події і можуть використовувати її на шкоду інтересам національної безпеки.

В Івано-Франківську все активніше люди видаляють особисті профілі у «Однокласники» та «Вконтакте», повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

Натомість популярності набирає  Facebook та Twitter. Франківець Олег каже, що видалив власний профайл з усіх російських мереж і до цього ж закликає друзів.

«Вже понад місяць не користуюсь ні одним російським сайтом. Спочатку це зробив з огляду на бойкот, а відколи дізнався про те, що мою особисту інформацію зможе використовувати Федеральна служба безпеки РФ то в мені це викликало ще більший спротив», - розповів іванофранківець.

Дуже часто переглядаючи сторінки «Вконтакте» люди ставлять статуси «Перейшла –(ов) у Facebook »,або ж «Мене тут немає, телефонуйте».

Також експерти зазначають, що такий відтік українських  відвідувачів спричинений через останні політичні події. Але така тенденція спостерігається серед дорослого начелення. Натомість, підлітки нікуди "не втікають". У європейських соцмережах більший потік новин, чого не має у тому ж таки  "Вконтакте". Відповідно, для більш свідомої аудиторії ці мережі не тільки не актуальні, а й уже нецікаві.

Згідно з даними лічильника StatCounter, минулого літа 37% сторінок, переглянутих українськими користувачами соцмереж, відводилося на сервіс "ВКонтакте". Зараз частка знизилася до 21,9%. Менш активними стали і українські користувачі "Однокласників". Влітку минулого року на них припало 10%, переглянуто в соцмережах сторінок, а зараз - 3,6%. Це найнижчий показник за рік.

Разом із тим за півроку зросла активність в американських соціальних мережах. Частка Facebook, згідно з цим же лічильником, збільшилася з 29% до 41,5%, Twitter - c 7% до 14%.