Прикарпатців закликають не палити суху траву та листя


Незважаючи на заборони і справжню небезпеку, краяни весною спалюють траву, листя та сухе бадилля. Такі безвідповідальні дії людей часто стають причиною пожеж. Особливо загрозливим є виникнення пожеж поблизу ліній електропередач та електрообладнання.

Адже займання сухостою може призвести до загоряння дерев’яних опор, нагрівання проводу і, як наслідок, обриву проводу. А це реальний ризик не тільки для енергобезпеки та надійного електропостачання, а й загроза життю та здоров’ю людей та тварин електричним струмом.

Щоб захистити електромережі у період низових пожеж весною, ПАТ «Прикарпаттяобленерго» запроваджує ряд заходів, спрямованих на посилення пожежної безпеки. Зокрема, перевіряється стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння, проводяться позапланові інструктажі персоналу, який обслуговує електроустановки, технологічне та інженерне обладнання тощо. Також енергетики закликають мешканців не розпалювати вогнища на полях поблизу електромереж та залишати вогонь без нагляду.

Нагадаємо, що уздовж повітряних електроліній електропередач з обох боків від них відводиться охоронна зона (у повітрі і на землі), ширина якої залежить від напруги лінії. Наприклад, для проводів напругою до 1 кВ охоронна зона становить 2 м, 6-10 кВ – 10 м. В цих зонах забороняється розміщувати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо), складувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали; розміщувати звалища горючих і хімічно небезпечних відходів. Також в охоронній зоні електроліній категорично заборонено розпалювати вогнища.

Увага!

У випадку виникнення аварійних ситуацій пов’язаних з електропостачанням звертайтеся на цілодобову телефонну лінію енергокомпанії за безкоштовним номером 0 800 50 40 20.