Прикарпатців закликають "не грішити" штучними квітами


Митрополит Володимир Війтишин звернувся до Івано-Франківської Митрополії УГКЦ з проханням не використовувати перед Великоднем пластикову атрибутику на гробах покійних родичів.

"Кладовища повинні залишатися місцем віддзеркалення Вічного спокою. Не штучної та смертельної, а справжньої Божої Краси та Життя. І таким символом є живі квіти, які можемо насадити на гробах померлих. Використання пластмасової поминальної атрибутики, що набирає масового характеру напередодні Великодня, є одним з гріхів проти природи. Зважаючи на їх вагомість, Церква зараховує ці гріхи, як такі, що кричать до неба", — сказав митрополит Володимир у своєму зверненні до отців душпастирів, монахів і монахинь, братів-семінаристів та всіх вірних Івано-Франківської Митрополії УГКЦ.

У Митрополії переконані, що масове використання пластмасової атрибутики нищить живу природу. Забруднює навколишнє середовище, а відповідно творить загрозу здоров'ю та життю людини.

"Після Великодних свят на смітниках біля кладовищ, збирається тисячі тон використаного шкідливого пластику. Його спалюють — це дуже шкідливо для здоров'я. Але проблема втім, що ця вся пластмаса не лише перед святами використовується, а й на кожного дня на похоронах, чи під час Служб. Пластикові вінки, свічки у вставках, квіти. Зараз навіть церкви таким прикрашають. А це все легкозаймисті матеріали, пожежо-небезпечні. Цього року вперше вирішилися звернутися до громади. Сподіваємося що люди прислухаються до нас. Гроби прикрашатимуть живими квітами. А на похорони, краще нестимуть матеріальну допомогу родичам покійного, ніж штучні вінки. З цього більше користі", - каже отець Юрій Трухан прес-секретар УГКЦ Івано-Франківської архієпархії.

Gazeta.ua