Прикарпатська школярка створює мультфільми


Усього пачка пластиліну, трохи підручних елементів, телефон з камерою — і маємо кількахвилинний мультфільм. Оригінальність у тому, що створила його 9-річна калушанка. Нове хобі настільки захопило дівчинку, що впродовж двох років створила п'ять мультстрічок.

Аліна Микуляк — учениця 5-го класу ЗОШ №2 у Калуші, вчиться “на відмінно”, любить усі предмети, та чи не найбільше — трудове навчання: малювати, витинати, ліпити фігурки з пластиліну. Змалку дівчинку завжди цікавило, як із букв складаються слова, а зі слів фрази, як ті переростають у вірші, як з допомогою олівця можна створити малюнок, а зі шматка холодного пластиліну — живі фігурки. А потім, вкладаючи в них душу, можна оживити фігурки, створивши мультфільм, інформують ”Вісті Калущини”.

— Якось прийшла подруга, уроки ми вже зробили, за комп’ютером не хотілося засиджуватися, — згадує Аліна Микуляк. — Перед очима був пластилін, от ми й почали ліпити: подвір’я, хатинку, сад, дівчинку. Побавилися і розійшлися.

Проте наступного дня Аліна знову взялася за фігурки: перекладала, доробляла, а відтак — вийшов настільки цікавий сюжет, що вирішила зняти на телефон. Увімкнула камеру і посекундно вмикаючи і вимикаючи, знімала сюжет.
— Насправді це і було найважче, — розповідає дівчинка. — Доводилося десятки разів вмикати і вимикати камеру, змінюючи положення фігурки, аби вийшов рух. Відтак вимикала світло, бо, за сюжетом мультфільму, наступала ніч. Мультфільм вийшов без озвучення, бо як технічно накласти музичне оформлення, ще не навчилася.

Загалом на створення першої стрічки Аліна витратила 2 дні. Було тоді дівчинці 9 років. Відтак захоплення дещо призабулося, але тільки до певного часу. Щоб спалахнути з новою силою. Тепер Алінці 11 з половиною років, а на рахунку — п’ять мультфільмів. На створення мультфільму затрачає не так і багато часу, значно більше — на створення робочих елементів та приготування декорацій.

Можливо, дівчинка б і закинула захоплення, якби доля випадково не звела з калушанинином Борисом Провашинським, який також створює мультфільми. Пан Борис каже, що в Аліни неабияке творче бачення, а відтак радить не закидати цю справу. Сама Аліна з майбутнім ще не визначилася, наразі мріє стати модельєром, тож малює ілюстрації, вигадує сукні і… поки шиє на ляльок.