Прикарпатський художник презентував у Чернівцях «Мрію літати»


Справжній мистецький подарунок до новорічних свят чернівчани й гості міста отримали від одного з найяскравіших представників сучасного прикарпатського мистецтва, художника, який вже неодноразово презентував у Чернівцях різноманітні мистецькі проекти і з творчістю якого справжні поціновувачі прекрасного на Буковині добре знайомі. Тому можна вважати, що виставка Миколи Джички, навіть незважаючи на те, що це – молодий художник, для Чернівців є вже традиційною та очікуваною.

Цікаво, що Микола впродовж семи років співпрацює саме з Чернівецьким художнім музеєм, який, безперечно, вважається головним мистецьким храмом краю. Весь цей час молодий митець доволі плідно й активно працює на творчій ниві. Він є автором різноманітних мистецьких проектів, що подорожували як Україною, так і країнами Європи. Фотомистецтво, екологія, живопис – ось такий широкий кругозір творчої діяльності Миколи Джички. І більшість із них експонувалися і в художньому музеї Чернівців.

Серед цих виставок особливе місце займали персональні виставки івано-франківського художника і сьогоднішня – давно не перша для нашого міста. Її назва - «Мрія літати» - говорить сама за себе. Напевно, кожна людина мріє літати, опинитися в повітрі над землею й відчути себе вільною, легкою, всесильною. І ось те, як втілюються мрії, як вони розвиваються та в що перетворюються,  можна побачити у роботах Миколи Джички.

Виставка вражає новими темами, своєрідним підходом до висвітлення думок автора, яскравістю й щирістю виписаних образів. В її експозиції - не тільки абстрактні, формальні речі, а й повернення до класичного мистецтва. Основу виставки складає портрет. Точніше, класичний портрет у сучасному виконанні. Це – родзинка діяльності Миколи останнього часу.

Героями портретів митця стали відомі івано-франківчани, яскраві особистості рідного для художника міста. Письменник Тарас Прохасько, модельєр Любов Чернікова, мистецтвознавець Анатолій Звіжинський, художники Юрій Боринець і Ярема Стецик, журналістка Наталка Голомідова – всі вони ЛИЦАРІ КОЛЬОРУ. Саме так називається ця серія портретів, яку, за словами автора, буде закінчено за рік і яка складатиметься з приблизно 30 робіт.

Всі роботи, представлені в експозиції виставки «Мрія літати», датуються останніми роками. Так, вони різні, неоднозначні, презентують різні жанри й напрямки та направленості.

Взагалі, творчість Миколи Джички традиційно відзначається різноманітністю, багатоплановістю, неоднозначністю його поглядів і тим самим спонукає до роздумів, до діалогу. І саме цим вона цікава шанувальникам мистецтва, а сам автор, не тільки митець, а й громадський діяч, багатозначна й багатогранна особистість, як відомо, давно вважає себе провокативним художником. Це його особиста мистецька позиція, хоча сміливість, динамічність та експресивність є характерною рисою сучасних прикарпатських художників, пише ProMuseum.