Прикарпаття збільшило експорт послуг на 51,4 мільйони доларів


Обсяги експорту послуг підприємствами і організаціями області за 9 місяців 2013р. порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилися на 20,2%, імпорту – зменшилися більше як на третину і становили відповідно 51,4 та 20,1 млн.дол.США.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами склало 31,3 млн.дол.

Зовнішньоторговельні операції послугами з партнерами 112 країн  світу здійснювали 146 суб’єктів господарської діяльності.

Понад 70% обсягів експорту послуг надано країнам Європи, в  основному, Румунії, Чехії, Угорщині, Німеччині та Швеції. Значними були обсяги експорту послуг і до країн Азії. Близько 80% обсягів обласного імпорту послуг отримано також з країн Європи. Понад третину обсягів  імпорту послуг припало на Німеччину. Вагомими були і обсяги, отримані  від  партнерів з Польщі та Данії.

Понад 85% обласного обсягу експорту послуг займали послуги з  переробки матеріальних ресурсів та транспортні послуги. Вагомими були і  обсяги послуг, пов’язаних з подорожами, серед яких майже половина – це  послуги вищої освіти. В імпорті понад 45% обсягів послуг припадало на  транспортні та ділові послуги, понад чверть – на послуги у сфері  телекомунікацій, комп’ютерні та інформаційні.

Серед міст і районів області найбільші обсяги експорту послуг  припали на суб’єкти господарювання міст Івано-Франківська, Коломиї і Калуша, Тисменицького та Долинського районів, імпорту – міст Івано-Франківська та Калуша.