"Лейбова гора" пригощає королівським десертом


Унікальним королівським десертом, якого не знайдете в жодній кав’ярні чи ресторані Прикарпаття, вас почастують кондитери «Лейбової гори».

Бісквітний десерт «Шомлой» – один із найпопулярніших смаколиків у відвідувачів закладу, - має давню і доволі цікаву історію.

За часів Австро-Угорщини, кухарі, випікаючи торти для королівської родини, обрізали краї, щоб надати виробу довершеної форми. Рештки бісквіту спочатку просто викидали, а згодом вирішили і їх перемащувати кремом. Так і виник новий десерт.

На «Лейбовій горі», до речі, готують його саме за давнім рецептом, який спеціально привезли із Угорщини.

«Здавалось би нічого унікального – для приготування потрібно бісквітні коржі різного кольору, просочені ромом і перекладені заварним кремом. Також додаємо горіхи і родзинки. Однак, головне, зробити усе чітко до рецепту, яким з нами радо поділилися угорці», - розповідає шеф-кухар Наталія Германюк.

Випечений тамтешніми майстрами десерт отримав вже й міжнародне визнання. Цьогоріч, коли Прикарпаття відвідував консул Угорщини Йозеф Бачкай, частували вископосадовця саме «Шомлоєм». Закордонний гість, як розповідає керівництво закладу, дуже хвалив виріб і навіть цікавився, як в Україні його навчилися його так готувати.

На «Лейбовій гори», звичайно, свої секрети не відкривають. Рецепти «Шомлою» чи більш відомої «Шомлойської галушки» в мережі Інтернет віднайти таки можна. Однак, якщо все-таки бажаєте відчути смак справжнього королівського життя. Тоді вам тільки на Лейбову гору.