Рада погодила правила обрання голови Антикорупційного бюро


Верховна Рада визначила порядок призначення і звільнення директора Національного антикорупційного бюро.

Парламент у четвер ухвалив в цілому відповідний закон про внесення змін до законодавства щодо діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції ("за" - 247 голосів).

Як пояснив керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, представляючи законопроект з трибуни парламенту, президент призначає директором Антикорупційного бюро одного з трьох претендентів, кандидатури яких були винесені на його розгляд конкурсною комісією.

У разі наявності причин для звільнення директора Національного антикорупційного бюро президент або парламент можуть прийняти рішення про зняття його з посади, пише Gazeta.ua.

Як повідомлялося, 3 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства України з питань протидії корупції (№1660).

Раніше голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція "Об'єднання" Самопоміч ") повідомляв, що при підготовці законопроекту до другого читання було розглянуто 243 поправки, з них 64 враховано.

"Ми зробили процедуру призначення директора бюро дуже ретельною, а звільнення дуже складним", - пояснив Е.Соболев.

Щодо зняття керівника Антикорупційного бюро він сказав: "Його можна буде зняти, тільки якщо спеціальний незалежний аудит визначить, що діяльність бюро неефективна. Лише при одночасному згоді президента і парламенту".

На посаду директора Національного антикорупційного бюро претендує 161 кандидат.