Рада визнала вояків УПА борцями за незалежність України


Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримав 271 народний депутат.

Закон визнає борцями за незалежність України у ХХ столітті осіб, які брали участь в усіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Зокрема, ст. 1 цього закону визначено, що борцями за незалежність визнаються особи, які працювали органах влади Української Народної Республіки, включаючи Українську Центральну Раду, уряд Української Народної Республіки в екзилі. Також борцями за незалежність України визнаються особи, які належали до органів влади Української Держави (Гетьманату), органів Західно-Української Народної Республіки, Східно-Лемківської та Гуцульської Республіки, Карпатської України.

Окрім того, такими борцями за незалежність визнані військові, безпекові, інші мілітарні, воєнізовані або парамілітарні формування та частини вищезазначених органів, а також особи, які належали до Українських січових стрільців, Української Галицької Армії, Повстанчої армії України, Організації народної оборони «Карпатська Січ».

Закон визнає борцями за незалежність України у ХХ столітті й повстанські, партизанські загони, які діяли на території України у 1917-1930 роках, і метою діяльності яких були боротьба та здобуття, захист або відновлення незалежності України, включаючи ОУН, УПА, УВО та ін.