Рада забрала у Коломойського контроль над "Укрнафтою"


Народні депутати проголосували за основу за зміни до закону про акціонерні товариства. Цей проект стосується виплати дивідендів акціонерним товариством.

За це проголосували 275 народних депутатів, пише Gazeta.ua.

Перед цим голова комітету Андрій Іванчук з питань економічної політики рекомендував ухвалити лише за основу ці зміни.

Нові норми закону "Про акціонерні товариства" дозволять скоротити терміни виплати дивідендів на підприємствах та знижує кворум на зборах акціонерів з 60% власників акцій до 50%+1 акція.

Рішення стосовно кворуму акціонерів, проте тільки на підприємствах з переважною частиною власності держави, вже ухвалювали 13 січня цього року. Згодом виявилося, що норми не набудуть чинності раніше 2016 року, а також, що вони не розповсюджуються на підприємства, де власником виступає держава через інші суб'єкти господарювання. Ухвалені сьогодні зміни розповсюджуються на всі без виключення підприємства в Україні.

Протягом останніх днів також не могли зібрати кворум на засіданні економічного комітету парламенту для обговорення змін до законодавства. Після цього голова комітету Андрій Іванчук написав заяву про відставку. Парламент відхилив його заяву, а спікер Володимир Гройсман доручив провести засідання комітету у приміщенні парламенту. Засідання вдалося зібрати тільки з третьої спроби сьогодні.

На практиці закон може дозволити зміну менеджменту на підприємствах, де велика приватна частка блокувала дії держави. Зокрема наводять приклад "Укрнафти". Формально державі через НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція компанії. Іншу частку (близько 42% акцій), а також менеджмент компанії контролює група Приват Ігоря Коломойського. Завдяки цьому блокувалося рішення про перерахування дивідендів державі. Депутати обіцяють, що новий закон дозволить усунути вказану проблему.