Радіодиктант національної єдності – 2024: Суспільне оголосило авторку та читця


25 жовтня об 11:00 до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант національної єдності.

В ефірі Українського Радіо Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо, телебачення і диджиталу, та Юлія Шелудько, координаторка Радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо, розповіли слухачам, хто напише та хто читатиме Радіодиктант.

Цьогоріч авторкою тексту Радіодиктанту національної єдності – 2024 стане письменниця Оксана Забужко. Читатиме Радіодиктант поет, нині військовий, Павло Вишебаба.

"Радіодиктант національної єдності — це унікальна українська акція єднання, яка має вже історичну тяглість — рівно 25 років поспіль Радіодиктант звучить в ефірі Українського Радіо. Цей Радіодиктант особливий тим, що пишемо його у рік, коли Українському Радіо виповнюється 100 років! Українське Радіо — це символ стійкості, адже воно не замовкало впродовж усіх 100 років. Радіодиктант — це теж символ стійкості, адже всі, хто долучається до його написання, кого єднає мова, проявляють стійкість, бо пишуть і в укриттях, і на фронті, і в евакуації, і навіть на окупованих територіях", — зазначив Дмитро Хоркін.

Щороку Радіодиктант національної єдності захоплює дедалі більше шанувальників української мови й Суспільне робить його доступним для всіх в Україні та поза її межами. 

"Уже втретє українці пишуть Радіодиктант під час повномасштабного вторгнення: в укриттях, школах, університетах, на роботі, навіть на фронті. У всіх філіях Суспільного Мовлення традиційно писатимуть Радіодиктант національної єдності, і під час прямої трансляції 25 жовтня будуть включення в ефір з різних міст України. Локації для написання організовують колеги у різних містах — всюди у бомбосховищах з метою безпеки. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання Радіодиктанту", — поділилась Юлія Шелудько, координаторка Радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, проте щороку Радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій у всьому світі.

Суспільне Мовлення транслює Радіодиктант на всіх платформах: телебаченні, радіо та диджиталі. 25 жовтня об 11:00Радіодиктант національної єдності звучатиме по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу Суспільне Культураз будь-якого континенту світу можна писати з трансляцією ютуб-каналу Українського Радіо та фейсбук-сторінок Суспільного.

Зазначимо, до Радіодиктанту національної єдності – 2023 долучилися понад пів мільйона осіб на платформах Суспільного. Авторкою тексту Радіодиктанту була поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав Радіодиктант актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Близько 20 тисяч листів надійшло на перевірку, а переможцями стали сім осіб.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!