Росія прагне розгойдувати соціально-політичну ситуацію в Україні


Кремль робить ставку не тільки на силовий сценарій. Його головна мета - розхитати Україну зсередини. Мінські угоди - це домовленості, проти яких не може виступити жодна зі сторін конфлікту, оскільки процес підтримується Заходом. Тому Україна і РФ постійно підтверджують необхідність виконання Мінських угод.

На ділі ж, РФ ні за яких обставин не піде на повноцінне виконання домовленостей, адже це означає, фактично, вихід з України, передача українцям контролю над кордоном. Відповідно, вийде, що РФ даремно втрачала в Донбасі сили і життя своїх військових - це стане для неї персональним поразкою. Більше того, Мінські угоди розуміють проведення на окупованих територіях виборів за стандартами ОБСЄ, за міжнародними стандартами. А це також автоматично означає вихід російської армії.

Зрозуміло, Росія домовленості виконувати не буде, і Україна це прекрасно розуміє. Крім того, Україна розуміє, що одностороннє виконання Мінських угод нічим хорошим для нас не скінчиться. Тому наша країна робить те, що робить: вона говорить про необхідність виконання угод, демонструючи світові, що Росія їх виконувати не буде.

Більше того, Кремль зробить основну ставку на розпалювання конфлікту всередині України. Їй потрібно продемонструвати світу, що влада в Україні нестабільна, що її представники постійно сваряться один з одним. Росія планує відкрити другий фронт всередині України - це очевидно вже зараз, і робить ставку не тільки на протистояння на лінії фронту, але і на посилення протиріч всередині України. Але цей внутрішній фронт розгорнути не вдасться - будь-яка політична сила, яку зараз підтримують українці, навіть якщо вона є відверто популістичною, все ж є проукраїнськи спрямованою. Значить, відкрите підігрування сценарію Кремля знищить її репутацію. Тому на рівні «страшилок» популістичні партії будуть користуватися інструментом розхитування ситуації, але, коли дійде до важливих рішень, у них вистачить мудрості не піти на поводу Кремля. Як ми бачимо на сьогоднішній день, сценарії на які розраховувала Росія, не збулися.