Сапери: На Донбасі терористи мінують іграшки у дворах дитсадків


Сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій знаходять вмонтовані вибухові пристрої в дитячих іграшках на звільнених від бойовиків територіях на Донбасі

Про це сьогодні на прес-конференції сказав заступник начальника Управління організації пожежогасіння, піротехнічних робіт та підготовки підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Олег Бондар, передає Еспресо.TV з посиланням на УНИАН.

Зокрема, він зазначив, що особливим видом робіт служби є зачистка території та розмінування в межах Донецької та Луганської областей. Так, він повідомив, що з 6 липня для нормалізації життєдіяльності та забезпечення безпеки населення проводяться роботи з розмінування територій та об'єктів господарства.

"У ході виконання робіт з розмінування піротехнічними підрозділами виявлено та знешкоджено понад 380 спеціально і цинічно встановлених терористами, особливо небезпечних вибухових пристроїв. Зокрема, замаскованих під предмети побуту та дитячі іграшки", - сказав він.

Бондар пояснив, що вибухові предмети знаходили в ляльках, залишених у дворах дитячих садів, коробках від цукерок, залишених у парку.

"На спортмайданчику біля турніка була знайдена пляшка від Coca-Cola, в яку була вмонтована граната", - розповів він.

Крім того, він зазначив, що постійно знешкоджуються вибухові пристрої з дистанційним управлінням, боєприпаси на розтяжках в стані, встановленому на "невилучений", фугаси великої потужності, а також підготовлені до дій протитанкові та протипіхотні міни. Разом з тим Бондар зазначив, що велика кількість таких боєприпасів вилучалося у дворах шкіл, дитячих садів, в місцях масового скупчення людей, а саме: біля зупинок громадського транспорту.

"Це свідчить, в свою чергу, що всі дії спрямовані терористичними угрупованнями на здійснення загрози для дітей, мирного населення", - зазначив Бондар.

За його словами, перед початком навчального року перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів понад 100 шкіл і дитячих садів, в тому числі 40 установ у місті Слов'янську Донецької області та 60 в містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області.