Що пропонує Порошенко в новій Конституції


Президент України Петро Порошенко планує вже сьогодні направити у Венеціанську комісію проект нової Конституції

Відповідний текст Конституції на своїй сторінці в «Фейсбук» оприлюднив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок, пише Еспресо.TV

Зокрема, в новій Конституції пропонується замінити області регіонами.

Про це йдеться в статті 133 проекту Конституції: "Систему адміністративно-територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади".

Крім того, Порошенко пропонує скасувати місцеві державні адміністрації,замінивши їх виконкомами, за якими здійснюватимуть нагляд представники президента.

Так, в проекті Основного закону виконавча влада на місцях покладається на виконавчі комітети, які формуються місцевими радами. 

В той же час президент призначає в усі адміністративно-територіальні одиниці представників президента, які мають здійснювати нагляд за дотриманням законів, координувати, спрямовувати та організовувати діяльність органів виконавчої влади на місцях.

При цьому місцеві державні адміністрації ліквідовуються.

В новій Конституції також пропонується наділити главу держави повноваженнями самостійно припиняти повноваження органів місцевого самоврядування.

Зокрема, в розділі проекту Конституції щодо повноважень президента йдеться, що «президент достроково припиняє повноваження органів місцевого самоврядування у випадку, визначеному цією Конституцією».

Порошенко пропонує наділити главу держави повноваженнями самостійно звільняти голову Служби безпеки України, генерального прокурора та Національного банку.

Зокрема в статті щодо повноважень президента, зазначено, що глава держави вносить подання до парламенту на призначення вказаних чиновників та звільняє їх. 

Нагадаємо, в чинній редакції Конституції, президент мав повноваження вносити в Раду подання на призначення та на звільнення глав СБУ, ГПУ та НБУ.

Крім того, за проектом нової Конституції президент дає згоду на внесення прем’єр-міністром кандидатів на посади міністра оборони та міністра закордонних справ. За чинною Конституцією саме президент вносить подання на призначення міністра оборони та очільника МЗС.

Главу держави також пропонується наділити повноваженнями призначати голову Державного бюро розслідувань за згодою Верховної Ради.

Зокрема в статті щодо повноважень Верховної Ради додано пункт про те, що парламент «надає згоду на призначення президентом голови Державного бюро розслідувань».

Крім того, пропонується скасувати норму про імперативний мандат.

В проекті нового основного закону скасований пункт, відповідно до якого депутат втрачає повноваження у разі «невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції».

Прем'єра призначатимуть за погодженням з президентом, але за пропозицією коаліції парламентської більшості. Передбачено і зміна порядку формування цієї коаліції. Вона буде складатися не з фракцій, а з окремих депутатів - їх має бути 226 (із 450). 

Варто зазначити, що представлений Тягнибоком проект Конституції ще не остаточний. Порошенко пропонує фракціям внести до нього зміни.

Еspreso.tv