Сенцов і Кольченко виступили з останнім словом. Вирок - 25 серпня


У Ростові в Північно-Кавказькому окружному військовому суді на процесі українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка підсудні виступили з останнім словом. Вирок оголосять 25 серпня.

Трансляцію із зали суду здійснює сайт Медіазона  і Радіо Свобода, пише Укрінформ.

"Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Нічого особистого, ваша честь. Понтій Пілат, коли посидів на Місяці, коли його пробачили, він пішов місячною доріжкою з Га-Ноцрі і сказав йому, що "знаєш, головний гріх на землі - це боягузтво". Це написав великий письменник Михайло Булгаков, і я з ним згоден", - сказав Сенцов.

Його товариш у нещасті Кольченко у своєму останньому слові заявив, що згоден з аргументами адвокатів, вважає їх обгрунтованими і справедливими, а у суду "нічого просити не буде". Перед цим він висміяв формулювання слідства та обвинувачення - "дестабілізація", "вплив на органи влади": "Це, якщо що, про спалену кухню. Це те ж саме, що сказати, що використання контрацептивів - дія, спрямована на підрив демографічної обстановки в країні".

Обидва обвинувачених висловили свою повагу Геннадію Афанасьєву, який знайшов у собі мужність відмовитися від "вибитих" у нього свідчень. "Я був вражений цим сильним його вчинком", - сказав про Афанасьєва Кольченко. У свою чергу Сенцов заявив: "Я дуже радий, що Гена Афанасьєв зміг переступити через себе і зробив дуже мужній вчинок не тому, що буде якийсь скандал, або нас виправдають. Ні, цього не буде. Я радий, що він житиме і розумітиме, що не злякався".

Нагадаємо, кінорежисер Сенцов і активіст Кольченко звинувачуються у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з українським "Правим сектором". Кольченко звинувачується в участі у цьому "терористичному співтоваристві". Українці звинувачення відкидають. Сьогодні прокурор запросив для Сенцова 23 роки колонії суворого режиму, для Кольченка - 12 років.