Сертифікат або ПЛР: Як прикарпатці зможуть працювати з 8 листопада


 З 8 листопада вступають в дію обмеження для допуску до роботи категорій працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Зокрема йдеться про працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів; місцевих держадміністрацій та їх структурних підрозділів; працівників освітніх закладів.

Втім, під час брифінгу в КНП "Центральна міська клінічна лікарня", регіональний координатор вакцинальної кампанії в області Микола Стовбан, довідка про повний курс вакцинації не буде єдиним документом для допуску до роботи, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

 "З 8 листопада приступати до роботи може не тільки той, хто має два курси вакцинації. Зокрема працівник може мати одну дозу і очікувати на другу, довідку про протипоказання до вакцинації, тест ПЛР (діє 72 години) чи швидкий. Також не будуть відсторонюватися ті, хто перехворів і має довідку за формою 063 від закладу де лікувався і виписку",- пояснив Стовбан.

Водночас як зауважив начальник Держпродспоживслужби в області Роман Гурський, керівники не можуть звільняти невакцинованих працівників.

"Зміни торкнуться визначених професій і категорій працівників. Це означає, що керівник зобов'язаний не допустити до роботи людей, які не вакцинувалися, але в жодному разі не звільняти з роботи на той період поки людина не вакцинується, або не надасть довідку, що не може вакцинуватися",- пояснив Роман Гурський.

За його словами в період з 30 жовтня до 4 листопада рейдові групи провели 1901 моніторингову перевірку. Були виявлені 163 порушення, складені 22 протоколи.

"Тобто 90% підприємств і підприємців розуміють вимоги і хочуть працювати. Якщо порівняти як було в січні і тепер, то бізнес може ефективно працювати, але з дотриманням вимог. Є певні обмеження, але їх можна уникнути, якщо підприємець забезпечив повну вакцинацію персоналу. Це один з методів розірвання цього ланцюга. Я вам скажу, що в нас обмеження ще дуже толерантні. Якщо в нас можна їхати в громадському транспорті тільки на вільних місцях, то в Києві в громадський транспорт пускають тільки вакцинованих",- наголосив Гурський.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!