Що таке дахова котельня і чому такий тип опалення — це сучасне рішення для житлових комплексів


Автономне опалення у вигляді дахової котельні — це сучасне рішення для багатоквартирних будинків, яке активно використовується у великих містах, таких як Київ та Харків. Цей тип опалення у порівнянні з централізованим теплопостачанням є економнішим та енергоощаднішим на 25-30%.

У нашому місті така система опалення тільки набирає популярності, пропонуючи мешканцям нові можливості автономного обігріву квартири.

Технологічна компанія blago, яка будує нерухомість, має чотирирічний досвід робити з даховими котельнями у своїх комплексах. А цього року у планах встановлення такого типу опалення й в інших ЖК.

Про особливості роботи дахових котелень, їх переваги, а також про те, як вони функціонують під час відключення електроенергії розказав керівник управляючої компанії “blago comfort” — Анатолій Тисак.

Що таке дахова котельня і який принцип її роботи?

Це котельня, яка розміщена на даху будинку і призначена для його теплопостачання. Проте вона може обігрівати не лише одну секцію, але й декілька суміжних, як у районі Manhattan.

Відбувається це за таким принципом: до котельні підведений газ, він надходить у промислові котли, туди подається вода, газ нагріває її, а спеціальний насос перекачує воду по трубопроводах будинку, зокрема доставляє її до квартир.

Частиною дахової котельні є тепловий пункт, де розміщені компенсаційні місткості та насос, за допомогою яких нагріта вода подається безпосередньо споживачам у їх квартири.



Яка основна функція дахової котельні
?

Безперечно, це забезпечення мешканців теплом і комфортом у їхніх оселях. Це як мінікотельня у будинку, яку вам не потрібно обслуговувати, бо цим займаємося ми. На цей час компанія blago реалізовує дахові котельні, які здійснюють лише функцію опалення приміщення.

Коли й де саме компанія blago почала впроваджувати дахові котельні? 

Компанія blago запустила такий тип опалення 4 роки тому. Перша котельня з'явилася в елітному комплексі Parus.

Які переваги дахової котельні в першу чергу для мешканців будинку?

Основна перевага, на мою думку, це те, що у квартирі немає газу, отже немає загрози вибуху, мешканцям не приходять рахунки за газ і за його доставку. Немає газових труб та газового лічильника на кухні, відносно яких треба планувати розташування кухонних меблів та побутової техніки. Те саме й з котлом. Живучи у ЖК з даховою котельнею, він вам не знадобиться і його не треба буде ховати у шафу, здійснювати обслуговування чи ремонт. Не потрібно продумувати додаткову вентиляцію у квартирі.

При даховій котельні у квартиру по підлозі заводиться лише дві невеликі труби для подачі та відведення теплої води.

Якщо все більше будинків буде з таким автономним опаленням, чи позитивно це вплине на місто?

У розпорядженні міста застарілі котельні з великими тепловтратами. Тож, на мою думку, для теплової системи міста краще, якщо все більше будинків матиме автономний тип опалення: дахову котельню для ЖК або індивідуальне опалення для кожної квартири.

До прикладу, великі міста, такі як Харків, Київ давно почали впроваджувати опалення за допомогою дахових котелень. Для них — це не нове рішення.

Наскільки економним є опалення, яке забезпечує дахова котельня порівняно з іншими видами теплопостачання?

У місті є три основні види теплопостачання: центральне опалення, індивідуальне опалення та дахові котельні.

На мою думку, центральне опалення відходить на третій план, це застарілий метод постачання тепла. Більшість труб міської системи зношені, тому відбуваються тепловтрати, часто мешканці багатоквартирних будинків скаржаться на недостатній або неконтрольований обігрів квартири, отримують великі нарахування за опалення.

Два передових види опалення житла на сьогодні — це індивідуальне опалення та дахова котельня. По вартості й оплаті вони приблизно на одному рівні, тут кожен має самостійно визначитися з тим, який тип підійде саме його житлу.

Якщо ви придбали квартиру у ЖК, яке облаштоване автономною даховою котельнею, то отримаєте одну з найбільших переваг — будете платити лише за те тепло, яке отримали. Не за газ, не за доставку газу чи якісь труби, а лише за ту кількість гігакалорій, яку використали для обігріву свого житла.

Адже напротивагу від газових і водяних лічильників, які рахують об'єми у кубах, наш тепловий лічильник рахує різницю температури на вході й на виході з квартири, тобто гігакалорії. Тож ви отримаєте рахунки за тепло, яке було віддано квартирі, а не за об'єм води, який пройшов через вашу систему опалення.

Скільки в середньому споживає тепла квартира у новобудові?

Якщо брати середньостатистичні дані, то велику роль відіграє те, наскільки заселений будинок. Відповідно, якщо будинки введені в експлуатацію 2-3 роки тому й заселені на 50%, там для обігріву квартири треба використати менше тепла, ніж у будинках, які здані цього року.

Середнє використання для квартири 40-45 квадратних метрів — це одна гігакалорія (ред. гігакалорія — це кількість теплової енергії, яка потрібна для нагрівання 1000 м3 води на 1 °C). Якщо квартира двокімнатна до 70 кв. м — потрібно буде від 1 до 2 гігакалорій.

Кількість тепла, яке надходитиме у вашу квартиру, визначаєте ви. Комусь комфортно 19-20 градусів, а комусь — 24,  це можна регулювати різними термоголовками, електроприладами для контролю температури безпосередньо у самій квартирі. Й таким чином відстежувати комфортну кількість тепла, яке споживаєте й за яке отримаєте нарахування.

Як мешканці можуть запустити або відключити подачу тепла у свою квартиру?

Усі будинки обладнані шафами опалення, які розміщенні у коридорах, куди зводяться труби теплопостачання, прилади обліку, теплові лічильники та крани, які підписані для кожної квартири.

Якщо мешканець хоче запустити опалення у квартирі вперше, то для цього потрібно викликати наш технічний відділ. Ми приїжджаємо на виклик, здійснює запуск і проводимо інструктаж.

Надалі мешканець може самостійно включати або виключати потік гарячої води для опалення квартири. Це зручно, бо якщо ви їдете кудись з дому в опалювальний сезон і вам не потрібно обігрівати помешкання, то можете просто перекрити відповідний кран у тепловій шафі. Так нарахування не будуть здійснюватися й відповідно ви не будете платити за це період.

Також такий тип опалення дозволяє встановлювати систему автоматичного контролю клімату у квартирі, за допомогою якої ви зможете встановити комфортну для себе температуру. Система відстежуватиме її та виключатиме\включатиме або зменшуватиме\збільшуватиме температуру подачі води у вашу систему опалення. Це забезпечить максимальний комфорт та економію енергоресурсів.

Як працюватиме дахова котельня у наших ЖК під час відключення світла?

Ми вже маємо такий досвід і два попередні роки опалювали наші будинки у районі Manhattan та у ЖК Parus. Щоб забезпечити безперебійне доставлення тепла у квартири, ми під'єднали наші котельні до генераторів, які запускаємо у разі вимкнення електроенергії. Тож у такий період котельня працює і жодних проблем з цим немає.

До початку опалювального сезону ми плануємо приєднати до генераторів й інші наші котельні, які буду запущені цього року.

Який період роботи дахової котельні й хто його встановлює?

Тут є два чинники, які можуть вплинути на це: перший, це погодні умови, другий — звернення мешканців. Тобто ми маємо змогу увімкнути котельню, як тільки погодні умови погіршаться, або вимкнути, якщо на вулиці вже досить тепло й мешканці це підтримують.

Ми діємо раціонально та зважаємо на відгуки жителів ЖК.

Якщо у квартирі ніхто не живе і не користується опаленням, а котельня запущена, чи потрібно щось сплачувати?

Якщо ви не запустили теплопостачання до своєї квартири, то нарахування здійснюватися не будуть, бо оплата вираховується по лічильнику й жодних інших додаткових оплат немає.

Чи впливає дахова котельня на архітектурний вигляд будівлі? Як враховуються естетичні аспекти під час проєктування?

Як правило, це невеличке приміщення на даху будинку, яке виконано в одному стилі. Тому не вибивається із загального вигляду будинку. Крім цього, не псується загальний вид фасаду від виведених з кожної квартири димових каналів індивідуального котла.



Наскільки безпечною є дахова котельня для мешканців будинку?

Будинки з даховими котельнями набагато безпечніші, ніж будинки з індивідуальним газовим опаленням. Крім цього викиди від котла з квартири можуть шкодити сусідам зверху, завдяки даховій котельні цього не буде.

Також ЖК, які обладнані такими котельнями, є протипожежні системи, а газова труба йде зовні по фасаду. Тож вибухонебезпечність зводиться до мінімуму.

Які є альтернативні рішення для теплопостачання багатоквартирних будинків і яку роль тут відіграє дахова котельня?

Є можливість індивідуального газового опалення. Але, як я вже згадував, у цього типу опалення є мінуси — вибухонебезпечність, необхідність в обслуговуванні, а також потрібне безперебійне постачання електроенергії, щоб котел працював. В опалювальний сезон цього року в нашій країні з цим може бути проблема.

Також є повністю електричні види опалення, які також потребують обслуговування, налаштування та багато електрики. Оскільки у наш час з енергетичним сектором є проблеми й не кожна квартира може забезпечити себе автономною електроенергією — дахова котельня є передовим рішенням. Особливо, якщо це дахова котельня в ЖК від blago, оскільки всі наші об'єкти будуть підключені до генераторів, що забезпечить опалення будинків навіть у період блекауту.

Тож мешканцям потрібно буде лише відкрити декілька кранів й отримувати тепло без жодних проблем.

Які плани у компанії щодо впровадження дахових котелень у ЖК?

Ми вже четвертий рік працюємо з цим типом опалення у комплексах Parus і Manhattan. Це успішні приклади, бо вони працюють справно, система обслуговується нашими спеціалістами, які готові допомогти з запуском у вашій квартирі, провести інструктаж.

Такий успішний досвід дозволяє нам будували плани на запуск ще 6-7 котелень цього року у різних ЖК. Але основний план на цей опалювальний сезон — попри обставини у країні забезпечити нашим мешканцям безперебійне теплопостачання для комфортного життя в наших ЖК.


 

Реклама

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!