Щоб заправитися, доводиться викликати поліцію. Як працює громадський транспорт у Калуші на Франківщині


Через дефіцит пального у Калуші, що на Івано-Франківщині, виникли проблеми з курсуванням громадського транспорту та вивозом сміття.

Щоб заправити автобуси, водіям доводиться викликати на АЗС поліцейських, які пояснюють кермувальникам приватних автівок, що їх необхідно пропускати без черги. Про це Суспільному розповів голова Калуської громади Андрій Найда.

"Міськрада звернулася до Івано-Франківської обласної військової адміністрації з проханням ще раз провести нараду з власниками автозаправок. Щоб на кожній АЗС були або виокремлені години чи окремі колонки для заправки автотранспорту критичної інфраструктури", — каже Андрій Найда.

Керівник калуського комунального підприємства "Екоресурс" Олександр Смолянський розповідає, що на підприємстві є чотири пасажирські автобуси. Кожен з них за день витрачає 50 літрів пального. Тому водії змушені мати із собою запас палива у каністрах або ж стояти у чергах на АЗС двічі на день.

"Треба розуміти, що авто – це дві людини, а автобуси перевозять 500 людей в день. Жителі міста мали б зрозуміти, що більша частина пасажирів – це люди, які не мають іншого транспорту", — каже Олександр Смолянський.

З його слів, на підприємстві будуть змушені підняти вартість проїзду, адже цього року розраховували купувати літр пального за 27 грн, а зараз платять 57 грн.

Водій комунального автобуса Юрій Чернець розповідає, що намагається заправляти транспорт щодня. В черзі на АЗС переважно проводить кілька годин. Такого дефіциту пального, каже водій, не пригадує.

"В 90-ті роки було трішки складно з бензином. Такого, що на заправках немає взагалі палива, не було ніколи. Водії впродовж доби стоять у чергах, а взяти паливо не можуть", — розповідає Юрій Чернець.

З його слів, якби не комунікація керівника з менеджерами заправки та іншими водіями – чекав би довше. Натомість приватні перевізники у коментарі кореспондентці Суспільного розповіли, що можуть очікувати в черзі на пальне всю ніч.

Водій Леонід Юрчук возить людей з Калуша на Рожнятівщину. Чоловік розповідає, кількість рейсів поки що не скоротили, проте не виключає цього. Свій автобус Леонід може заправити лише вночі.

"Черги — кілометрові, а я не маю часу стояти. Тому їду вночі та стою 45-50 хвилин", – розповідає Леонід Юрчук.

Калушанка Галина Пробоїв викладає у місцевій музичній школі. Жінка щодня їде на роботу громадським транспортом, адже пішки йти — щонайменше годину. Галина Пробоїв каже, дефіцит пального вже відчуває й на собі.

"Треба коригувати свій графік під транспорт. Наприклад, сьогодні за графіком автобус мав виїжджати о 12:10 з Підгірок, але ми чекали значно довше. Ну і, звичайно, я спізнююся роботу", – каже Галина Пробоїв.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!