Скільки дельфінів живе у Чорному морі? Результати дослідження


У водах Чорного та Азовського морів мешкає три види дельфінів – афаліна, білобочка та морська свиня. У ХХ столітті через промисловий вилов їх кількість зменшилась щонайменше в п’ять разів. !Сьогодні вони охороняються Червоною книгою України та міжнародними конвенціями.

Вперше в історії науки у Чорному та Середземному морях одночасно дослідили чисельність та поширення дельфінів. Два роки 100 науковців, 10 літаків та 6 суден обстежували чорноморсько-середземноморські простори. Науковці дослідили 60 % території Чорного моря та 77 % Середземного, йдеться на сайті Міндовкілля

І ось нарешті результати! 

У Середземному морі живе понад 600 тисяч дельфінів. У Чорному - щонайменше 253 тисячі. Серед них:

  • 119 000 звичайних дельфінів, або білобочок;
  • 94 000 морських свиней - найменших за розмірами китоподібних. Після поправок на видимість (їх найскладніше побачити) остаточна цифра може збільшитись майже втричі;
  • 42 000 дельфінів-афалін. Афаліни виявилися найбільш вразливими внаслідок свого способу життя. Адже зазвичай живуть малими групами, повільно ростуть, народжують дитинчат лише раз на два або три роки, і тому їх чисельність відновлюється повільно.

Результати обстеження дозволяють зробити попередній, дуже втішний висновок, що стан популяцій чорноморських китоподібних не погіршився за останні 20 років. 

Результати обстеження використовуватимуть для:

  • оцінки стану популяцій китоподібних Чорного моря;
  • оновлення Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи та Червоної книги України; 
  • планування заходів з охорони дельфінів;
  • створення морських заповідних акваторій. 

Завдяки цим відомостям поліпшується наше уявлення про стан екосистеми Чорного моря, адже дельфіни є індикаторами його екологічного стану.

Чорноморські дослідження об'єднали виконання міжнародної угоди ACCOBAMS та старт моніторингу китоподібних згідно з Морською директивою ЄС (MSFD) у рамках проєкту «Підтримка імплементації європейської директиви з морської стратегії (далі МСФД) в Чорному морі через створення регіональної системи моніторингу китоподібних (D1) і моніторинг шуму (D11) для досягнення GES – CeNoBS». 

Україну у команді дослідників представляли науковці Українського наукового центру екології моря та Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та проєкту ЄС «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS Plus).

Повна версія дослідження на сайті ACCOBAMS: https://bit.ly/2QUpvay

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!