Смерть не буває гібридною: українські студенти написали листа Папі Франциску


Українські студенти написали відкритого листа Папі Франциску і запросили його відвідати Україну, аби переконатися, що картина, яку представляє Росія та Російська православна церква, зокрема, щодо подій в Україні, є спотвореною та хибною.

Звернення стало відповіддю української молоді на Декларацію, підписану Папою спільно з Патріархом Московським у Гавані, повідомляє VIDIA.

Текст листа публікуємо повністю:

«Ваша Святосте!

Пишуть до Вас студенти українських навчальних закладів, незалежно від конфесії, релігії, етнічного походження та будь-яких інших ознак. Маємо надію, що в нинішню добу комунікації лист дістанеться до Вас без проблем.

Ми не професійні богослови, щоб фахово оцінити Декларацію, підписану Вами спільно з Патріархом Московським у Гавані. Проте ми відчули, що Вам треба краще пізнати Україну. Тому й визріло просте рішення: запросити Вас відвідати її. Найкраща «Вікіпедія» – це людські серця, а ми готові їх перед Вами розкрити.

Наше покоління, що мріяло про щасливе життя в мирі і благоденстві, опинилося раптом посеред війни, ініційованої Російською Федерацією. Військові аналітики можуть називати цю війну гібридною – начебто її нема. Але смерть не буває гібридною: ми щодня втрачаємо друзів, втрачаємо молоді життя.

Найкращий шлях до миру – це діалог: кому краще це зрозуміти, як не нам? Але як його розпочати, коли ми є об’єктами щоденної агресії з боку підконтрольних Росії сил? Як примиритися з нападником, коли умовою миру він висуває зречення нашої ідентичності? Чи можна захистити мир, підкоряючись цінностям, які загрожують усій людській цивілізації?

Напевно, на нашому місці Ісус сьогодні спитав би: «Що таке – мир?».

Ваша Святосте! В наших очах, як і очах усього світу, Ви – людина Божої правди, яка не знає лукавства. Ви, як і ми, спраглі щирості й чистоти. Тому Ви маєте зрозуміти нас: ми не хочемо спиратися на тих, хто лукавить, бо вони, як та ісаївська поламана очеретина, «увійдуть у долоню нашу і продірявлять її» (пор. Іс 36:6).

Ми шукаємо пронизливої правди, в якій упізнаємо і Христа, і Його Церкву. Таку Церкву ми бачили недавно на Майдані – Церкву без політики й лукавства; Церкву, яка молилася і свідчила, відкривала свої брами перед страждущими; була мужня й відважна, як усі мученики.

Ваша Святосте! Ми просимо Вас: допоможіть нам утвердитись у вірі, що добро таки переможе! Приїдьте до нас в Україну і помоліться з нами, щоб мир повернувся на нашу землю. Щоб із цим миром прийшов Святий Дух, який «все очищає від скверни». Щоб на землю нашу зійшло благословення Боже!

Ваші ровесники у вічно юному дусі».

Рішення звернутися із відкритим листом до Папи Римського було прийняте на Конференції стуентів Українського католицького університету. Підписатися під листом, опублікованим на міжнародному сайті петицій Ipetitions, може кожен охочий.