Соціологи опублікували портрет Євромайдану


Головним мотивом, який спонукав людей вийти на Євромайдан, стало жорстоке побиття демонстрантів 30 листопада.

Такі результати соціологічного дослідження, здійсненого 7-8 грудня фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Київським міжнародним інститутом соціології, повідомляє BBC-Україна.

Усього було опитано близько тисячі протестувальників.

Половина опитаних сказали, що прагнуть таким чином змінити життя в Україні. Достатньо вираженим виявилося також бажання змінити владу (39%).70% із них відповіли, що вийшли на Майдан через обурення діями "Беркуту", 53,5% - через призупинення євроінтеграції.

І лише 5% вказали, що відповіли на заклик опозиції.

Безпартійний, молодий і освічений протест

Головні вимоги протестувальників - звільнення заарештованих учасників Майдану, припинення репресій, відставка уряду і президента, а також підписання Угоди з Євросоюзом.

Учасники Євромайдану налаштовані досить рішуче: 74% готові звідти піти лише у разі виконання всіх вимог Майдану. Ще 28.5% готові задовольнитися виконанням кількох основних вимог.

Киян і мешканців інших міст, за даними соціологів, на Майдані порівну: 50% на 50%. Причому абсолютна більшість не-киян (92%) кажуть, що приїхали мітингувати власним коштом. Тільки 2% повідомили, що їх привезла до Києва якась партія.

Та й узагалі - 92% протестувальників заявили, що не належать до жодної партії, громадської організації чи руху.

Євромайдан "молодший", ніж країна в цілому, кажуть соціологи, але досить зрілий. Середній вік учасника мітингів – 36 років. Найбільше серед протестувальників людей віком від 30 до 54 років - таких майже половина. 38% опитаних молодші за тридцять, і лише 13% - старші ніж 55.

Крім того, Майдан освічений: на ньому явно переважають люди з вищою освітою (64%), із середньою та середньою спеціальною – 22%, незакінченою вищою – 13%.

За родом занять серед учасників Майдану найбільшу групу – 40% – становили спеціалісти з вищою освітою, 12% – студенти, 9% – підприємці, 9% – пенсіонери, 8% – керівники, 7% – робітники.

Дещо більше половини учасників Майдану вдома спілкується української мовою, 27% – російськомовні, 18% – спілкуються і українською, і російською, 1% – іншомовні.