Сьогодні - Вербна неділя


Вербна неділя 2015 року припадає на 5 квітня - останню неділю перед Великоднем. У це світле церковне свято відзначається Вхід Господній до Єрусалиму.
Згідно із Євангелієм, Ісус Христос прямував з Віфанії, де він учинив чудесне воскресіння Лазаря, до Єрусалиму. Жителі Єрусалиму, які дізналися про незвичайне воскресіння Лазаря, радісно вітали Ісуса Христа, що в'їжджав у місто на віслюку, хвалебними словами: "Осанна!" (порятунок) і пальмовими гілками. 
 
Відтоді традиція освячувати пальмові гілки цього дня дійшла і до наших часів. У слов'ян замість пальм стала використовуватися верба, як священний символ життєвої сили і весни, що пробуджується, адже бруньки верби розпускаються найпершими. Вважається, що через квітучі вербові гілки людям і тваринам передається здоров'я, сила і краса, що є в цій рослині. Звідси і назва шостої седмиці Великого Посту - Вербна неділя. 
 
У християнській релігії з Вербною неділею пов'язана ідея милосердя, покірності і людинолюбства. Після святкової ходи священнослужителі власноруч пригощають, убогих, жебраків і калік, обдаровують їх милостинею і омивають їм ноги. 
 
До сходу сонця потрібно сходити в ліс за гілками квітучої верби, які святяться в церкві або в цей же день на вечірній службі, або на утрені у Вербну неділю. Освячена верба має дивовижні магічні і цілющі властивості. Належить для здоров'я і благополуччя ударяти гілочками всіх домочадців, особливо дітей, а також домашніх тварин. Можна також запарювати вербу і додавати у ванну. Також з гілочками верби ходять один до одного в гості, б'ють і бажають здоров'я і благополуччя в сім'ї.