СOVID-19: Україна постачатиме медичний кисень із Польщі


На тлі призупинення роботи двох виробників медичного кисню в Україні міністерство охорони здоров'я країни домовилося про його поставки з Польщі.

Добові витрати кисню в українських лікарнях збільшилися вдвічі, пише DW.

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України та міністерство інфраструктури домовилися про постачання у країну медичного кисню з Польщі обсягом близько 240 тонн на тиждень. Про це у п'ятницю, 22 жовтня, повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко з трибуни Верховної Ради.

Це сталося після того, як в Україні напередодні призупинили роботу два основні виробники кисню. 

"Наразі два заводи, які займаються виробництвом медичного кисню, зупинилися на планові регламентні роботи на 10-15 днів. Ще в одного виробника на Західній Україні виникли технічні несправності", - повідомив міністр. Водночас Ляшко запевнив, що всі пацієнти нині отримують необхідну кисневу терапію.

"До планових регламентних робіт ми готувалися і спільно з виробниками знайшли їм заміну на цей період", - заявив він.

Потреба у кисні зростає

За даними МОЗ, у цьому році з державного бюджету було виділено понад 1,2 мільярда гривень на забезпечення і вдосконалення систем киснепостачання. Водночас у міністерстві констатують, що середні витрати рідкого кисню в українських лікарнях на добу в порівняні з квітнем 2021 року збільшилася вдвічі.

"Штам дельта - він несподіваний і непрогнозований. Споживання кисню в лікарнях зростає в рази. У деяких - в десятки разів, - повідомив міністр. - Є міста, де споживання кисню сягає сьогодні 45-50 тонн на добу. Сумарний необхідний розрахунковий кисневий потік в країні сьогодні - 977 тисяч літрів на хвилину".

Останніми днями Україна фіксує рекордні показники інфікувань коронавірусом і смертей пацієнтів, хворих на COVID-19. 15 жовтня Херсонська область перейшла до "червоної" зони епіднебезпеки із найсуворішими обмеженнями. А з 18 жовтня їх поширили також на Донецьку, Дніпропетровську, Запорізьку та Одеську області. До переходу в "червону зону" готується й Київ.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!