Спецкомісія МВС: 30 листопада на Майдані «беркутівців» спровокували


Попередньо встановлено, що 30 листопада в Києві застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів відносно громадян окремими співробітниками міліції здійснювалося, виходячи з оцінки ситуації, що склалася

Як повідомили «Коментарям» у МВС, про це йдеться у висновках спеціальної комісії з проведення службового розслідування стосовно дій працівників міліції під час подій на Майдані Незалежності 30 листопада.

«Є підстави стверджувати, що порушення Закону та відомчих нормативно-правових актів мало місце. Це відбувалося в умовах вчинення деякими учасниками акції протиправних дій у вигляді активного опору, кидання в співробітників спецпідрозділу небезпечних для життя і здоров´я предметів і розпилення речовини невстановленої дії», - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що в «окремих випадках застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів перевищувало міру, необхідну для виконання покладених на працівників міліції обов´язків і не зводилася до мінімуму можливості завдання шкоди здоров´ю правопорушників».

«За попередніми висновками, є підстави стверджувати, що з боку посадових осіб ГУМВС України в місті Києві, відповідальних за організацію охорони громадського порядку під час проведення масових заходів, і окремих працівників міліції мали місце порушення чинного законодавства України та ряду відомчих нормативних актів», - йдеться в повідомленні.

Попередній висновок за результатами службового розслідування направлений у Генеральну прокуратуру України.

Як повідомляли «Коментарі», вранці 30 листопада міліція взяла під контроль Майдан Незалежності, силою очистивши його від мітингувальників. Повідомлялося про 35 постраждалих, в тому числі двох польських громадян. Самі ж беркутівці приводом розгону назвали потребу підготовки до новорічних свят. Нібито до них звернулися комунальники з проханням забезпечити можливість установки ялинки, і вони розігнали протестувальників з Майдану.

5 грудня в ГПУ повідомили, що в результаті розгону Майдану постраждало 79 осіб.

Раніше глава МВС Віталій Захарченко вибачився перед українцями за надмірне застосування сили на Майдані Незалежності.

1 грудня начальник київської міліції Валерій Коряк був усунений від виконання службових обов´язків до закінчення розслідування справи щодо насильницького розгону Євромайдану в ніч з 29 на 30 листопада. Коряк заявив, що саме він віддав наказ про задіювання «Беркута» для розгону активістів Євромайдану в Києві.