Споживачів електроенергії в Україні розділять на 4 групи: хто отримає найнижчий тариф


З 1 серпня в Україні хочуть запровадити диференційовані тарифи на електроенергію для населення, залежно від обсягу споживання домогосподарства.

Про це йдеться в статті на "Апострофі".

Для цього споживачі електроенергії будуть розділені на чотири категорії: ті, хто споживає електрики

  • до 100 кВт-год на місяць;
  • від 100 до 300 кВт-год;
  • від 300 до 500 кВт-год;
  • понд 500 кВт-год.

Для першої категорії (близько 40% домогосподарств) буде збережено досить низький тариф. Може, навіть нижчий від нинішнього. Для кожної наступної категорії вартість кіловат-години буде зростати.

Встановлення тарифів на електроенергію для населення є виключною прерогативою Кабміну. З початку 2021 року для побутових споживачів встановлено єдиний тариф - 1,68 гривні за кВт-годину. І саме уряд повинен озвучити нові ціни. Однак станом на 25 липня конкретні цифри не були названі.

За деякими даними, Кабмін обговорює диференціацію тарифів по регіонах, залежно від вартості розподілу електроенергії. Найнижча вона в найбільших промислових регіонах - Києві, Київській і Дніпропетровській областях. А найвища ціна розподілу в Луганській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

"Сьогодні незрозуміло, яку саме модель вибере уряд - встановити єдині тарифи на території всієї країни, чи регіональні, залежно від вартості розподілу, - каже "Апострофу" експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков. - Якщо казати про закордонний досвід, то є приклади застосування обох систем. У більшості європейських країн застосовують регіональні тарифи. А в Туреччині, наприклад, діє система єдиних цін для споживачів".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!