Справа Колковського: хабар придумав сам


В Івано-Франківському міському суді продовжують розглядати справу екс-депутата міської ради Володимира Колковського. Нагадаємо, того звинувачують у вимаганні та одержанні хабара у змові з екс-начальником міського департаменту архітектури Олегом Гаркотом.

На черговому засіданні, яке відбулося минулої п’ятниці, 30 травня, суд допитував обвинуваченого Колковського та потерпілого Віктора Ломея.

Сам Колковський заявив, що свою вину визнає і просить не карати його суворо. З тим же проханням до суду звернувся і потерпілий Ломей. Ще на попередньому засіданні він відкликав свій позов про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Мовляв, Колковський йому вже все відшкодував. Тепер просить призначити тому мінімальне покарання – без позбавлення волі. Бо ж той уже відсидів достатньо (Колковського затримали при перетині кордону й він пробув рік у хорватській в’язниці), а ще має на утриманні п’ятеро дітей.

Попри відсутність взаємних претензій, їхні свідчення по справі таки розійшлися. Так Ломейрозповів суду, що як забудовник хотів отримати від міськради договір на оренду земельної ділянки за адресою Мазепи, 144. Було це навесні 2012 року. «Декілька разів це питання розглядалося на сесії, але щоразу заминалося, – заявив Ломей. – Тоді до мене підійшовКолковський і запропонував посприяти. Була озвучена сума у 100 тисяч доларів за вирішення цього питання у повному обсязі – договір оренди, містобудівні умови та обмеження, зміна цільового призначення землі і т. д.».

За словами Ломея, Колковський його запевнив, що «вони є політичною силою, яка складає більшість у міській раді, і вони можуть впливати на вирішення будь-якого питання». На запитання судді Ломей уточнив, що обвинувачений був депутатом від «Свободи» і саме про цю політичну силу йшлося.

Після цієї розмови він ще раз спробував самостійно отримати від міської ради «добро» на оренду, каже потерпілий, та результат був той самий. «Після тривалих перемовин я виплатив 10 тисяч доларів і протягом місяця-півтора отримав договір», – засвідчив Ломей.

Наступними документи, які він мав отримати, були містобудівні умови та обмеження. Вартували вони 30 тис. доларів. Їх він мав передати тоді ще директору департаменту архітектури Олегу Гаркоту. Як відомо, у жовтні 2012-го саме з цими грошима останнього й затримали, бо попередньо Ломей звернувся в СБУ.

А от сам Колковський запевнив суд, що йшлося тільки про 30 тисяч доларів і документи від департаменту архітектури. Про більшу суму та інші документи ніхто не говорив, каже він. І доЛомея вернувся з власної ініціативи, і ключової ролі на рішення міської ради не має, може просто голосувати, як і кожен із 60 депутатів.

Наступне судове засідання відбудеться 18 червня – слухатимуть свідків, повідомляє Репортер.