США можуть надати Україні летальну важку зброю


Колишній сенатор-республіканець Гордон Хамфрі вважає, що у новообраному Сенаті США є набагато більше шансів для підтримки надання Україні сучасної летальної зброї.

Про це він написав у статті для газети Washington Post.

"На даний час є 47 (із 100 - Ред.) сенаторів - демократів і республіканців - які публічно висловлювалися за надання Україні летальної зброї. Це висока стартова позиція, враховуючи глибокий характер питання і опозицію до Барака Обами", - пише Хамфрі.

Він вважає, що серед тих законодавців, які на цю тему публічно не висловлювалися, чимало сенаторів також підтримають надання Україні зброї. Хтось - з власних переконань. А хтось, як республіканці-новачки, дотримуючись партійної лінії.

Сьогодні в американському Конгресі зареєстровані два законопроекти, які передбачають надання військової допомоги Україні - Акт щодо допомоги Україні в питаннях безпеки та Акт на підтримку свободи України. Для їх прийняття Сенатом необхідно щонайменше 50 голосів.

Професор Х'юстонського Університету та дослідник Інституту Гувера в Стенфорді Пол Родерик Грегорі також стверджує, що новий склад Сенату зможе добитися зміни рішення щодо військової допомоги Україні, повідомляєГолос Америки.

Грегорі очікує, що за обидва українські законопроекти Сенат та Палата представників проголосують з потужною двопартійною більшістю. А президент не зможе накласти на них вето. «Беручи до уваги позицію демократів, які підтримують надання зброї України -  і це дуже відомі демократи - коли законопроект потрапить на стіл президента з голосами 60-65 сенаторів, то він не зможе його заветувати. А голосів може буди навіть достатньо, щоб унеможливити вето президента», - пояснив професор. 

Таким чином, на думку Грегорі, вдасться подолати позицію впливового антивоєнного крила Демократичної партії, на чию думку покладається Барак Обама.