Суддю з російським паспортом відрахували зі штату Верховного Суду


Голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова, у якого журналісти знайшли російський паспорт.

Про це йдеться на сторінці Верховного Суду у Facebook.

Конституція України визначає, що повноваження судді припиняються у разі припинення громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави. За таких обставин здійснити відрахування зі штату суду відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» має голова суду.

"Тож відповідно до положень Основного Закону України та профільного закону про судоустрій Голова Верховного Суду Всеволод Князєв видав наказ про відрахування з 05.10.2022 Львова Богдана Юрійовича зі штату Верховного Суду на підставі інформації Служби безпеки України, у якій Служба безпеки України підтвердила наявність у Львова Б. Ю. громадянства російської федерації за даними реєстрів рф", - йдеться у коментарі суду.

Всеволод Князєв зауважив, що це безпрецедентне рішення для судової системи, адже зазначені положення Конституції та Закону застосовуються вперше.

"Але в часи повномасштабної війни з російською федерацією, коли на фронті та в тилу гинуть наші найкращі громадяни, ми не можемо дозволити навіть найменший сумнів в об’єктивності, незалежності та неупередженості Верховного Суду та всіх його суддів. І хоча Богдан Львов заперечує наявність у нього паспорта рф, однак його дії і сама ситуація вже серйозно шкодять авторитету Верховного Суду, спричиняють недовіру суспільства до рішень Верховного Суду, чого ніколи не повинно статися", - відзначив Князєв.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» у вересні заявили, що Богдан Львов, очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, має громадянство росії з 1999 року. Сам суддя це заперечував. За справу взялися правоохоронці, на час розслідування Львова позбавили доступу до державної таємниці.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!