Судова система і "комунікати" ОУН


Упродовж своєї багаторічної боротьби ОУН – УПА мали добре структуровані спецслужби. Це була сукупність секретних органів, які здійснювали розвідувально-диверсійне, контррозвідувальне та військово-поліцейське забезпечення бойової діяльності.

Існувало також особливе карне судочинство. Каральні функції, як і захист визвольного руху від проникнення ворожої агентури, як правило, здійснювала Служба безпеки. Про це свідчать протоколи допитів СБ і їх "комунікати". Це – своєрідні обвинувальні акти та спеціальні застереження для підпілля. Такі документи нині стали надбанням історичних архівів та музейних фондів, пиши ВЕЖА.

Один із “комунікатів” свідчить про відлучення від національно- визвольного руху чільного провідника ОУН на теренах Волині та Полісся Степана Янишевського -“Далекого”. СБ звинуватила його в розкольницькій діяльності. “Далекий” створив альтернативне антирадянське підпілля. І, по суті, протидіяв комуністичному режиму самостійно.

Після втечі із застінок МДБ свої “комунікати” видали сотник УПА Петро Мельник - “Хмара” та станіславівський провідник ОУН Дмитро Найдич – “Шварно”. Вони поінформували підпілля про обставини свого арешту. І попередили про існування в ОУН аґентурної мережі та пов’язану з цим небезпеку. Це дало змогу розконспірувати низку спецбоївок радянської держбезпеки. Їх спеціально створювали для провокацій серед цивільного населення та фізичного знищення українських повстанців.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!