Суди продовжують слухатися Януковича. Чому це вигідно владі


У Вищому господарському суді залишилося як мінімум 20 суддів, які орієнтуються на Віктора Татькова - архітектора судової системи імені Віктора Януковича

Написати цю саттю мене змусила розмова зкількома друзями юристами. На моє запитання, що змінилося після зміни керівництва вищих судів я отримав відповідь: «У нас великий прогрес – 10% суддів у вищих судах поки що відмовляються брати хабарі». Щодо інших, то вони розділені на дві частини. Одні продовжують жити по старим схемам, бо, як вони кажуть: «Правила гри  невизначені. Краще заробити зараз ніж потім кусати лікті». Інші є прямими креатурами представників татькових, ємельянових та інших. У вищому господарському суді, як відомо, працюють так звані трійки. Якщо, хоча б один суддя з цієї трійки входить в групу «старорежимних прихильників» існує висока вірогідність, що справа буде розглянута не по суті, а по поняттям. Рівень хабарів при цьому залишився незмінним, а подекуди виріс. Особливо треба зважати на те, що по низці справ були взяті зобов»язання (а разом з ними і гроші) ще за часів Янукковича. І тепер всіми правдами і неправдами і ці справи протягують до логічного хабарного завершення. Простіше кажучи, схеми ніхто не прибрав. Вони працюють на благо тих, хто їх вигадав і втілив в життя за часів Януковича.

А тепер про найголовніше.  Є кілька речей, які пояснюють, чому нічого не змінилося.

  1. Всі перевірки, які анонсували різні силові відомства проти тих самих Віктора Татькова (екс-голова вищого господарського суду, пряма креатура Януковича) та Артура Ємельянова (права рука Татькова) завершилися безрезультатно. Тим самим нинішня влада всім нам говорить, що ці люди невинні і до хабарництва в судах вони не причетні.
  2. У нас не працює жодного (!) органу, який би займався покаранням суддів. Ні вища рада юстиції, ні дисциплінарна комісія де-факто не працюють і навряд чи відновлять роботу раніше ніж буде обраний новий парламент і буде сформована нова політична провладна конфігурація. Тобто, не раніше ніж наприкінці року.
  3. Ніхто не збирається змінювати судову систему. Вже зараз помітно, що нам пропонується система лайт-реформ, коли трохи підрехтується фасад. Влада розуміє, що еферктивна судова система потрібна їй також.

Чому влада нічого не змінює? Це питання поступово стає риторичним. Хоча на нього є одна відповідь: страх. Поки що Порошенко боїться реальних реформ. Люстрація змінюється показною боротьбою з корупцією, коли раз в тиждень правоохоронці затримують когось, в пресі розповідається про боротьбу з корупціонерами, а далі все спускається на гальмах. Тому Татьков, як символ епохи Януковича не те, що не втік в Москву, він продовжує працювати суддею. І, судячи з усього, продовжить вершити «правосуддя».

espreso.tv