Свастика вдячності, або Як творилися совєцькі історичні фейки


Якось переглядала домашню бібліотечку і знайшла книжку В. Добрича «У тіні святого Юра», видану у 1968 р у львівському видавництві «Каменяр», часів СРСР.

Мій покійний тато читаючи її все вигукував "Ото брехачі!", "Ото брехачі!".

"Як може в книжці бути написана неправда", - думала я малою.

Гортаю книжку. Ось вона та фотографія на якій зображено мить нагородження митрополита Андрея Шептицького свастикою вдячності. Підпис під нею «Під час відвідин КАМУ майбутні карателі і вбивці нагородили владику почесним значком фашистської свастики». Далі ще фото на якому зображені митрополит Андрей Шептицький та голова Верховної Пластової Команди С. Левицький.

Голова Верховної Пластової Команди С.Левицький та митрополит А.Шептицький. Серпень,1930 р.

На одязі митрополита видно цю нагород, вона дещо розмита. Тризуба і лілейки, які були в центрі свастики не видно. Ретушовано. Це фото (де Левицького вирізано) можна ще сьогодні зустріти на деяких проросійських сайтах з «фаховими» поясненнями про «співпрацю з фашистами». Не маючи знань, можна легко повірити в цю правдоподібну брехню.

Відзнака свастика вдячності. Із фондів Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби.

Як було насправді? У серпні 1930 році Верховною Пластовою Радою, під час крайового пластового табору на горі Сокіл, урочисто нагороджено митрополита Андрея Шептицького пластовою свастикою вдячності за великий вклад у розвиток Пласту. Щодо підпису під фото - «Під час відвідин КАМУ майбутні карателі і вбивці нагородили владику почесним значком фашистської свастики». Жодне слово не відповідає істині. КАМУ (Католицька Акція Української молоді ), яких т. Добрич видав за пластунів, виникла в 1931 році й такої нагороди, як свастика у них не було. До речі, слово фашизм у 20- 30-ті роки. XX ст. не сприймався негативно…

В тому часі фашизм сприймали як антикомуністичну модель радикального розв’язання суспільно-політичних та економічних проблем з метою побудувати національну наддержаву. Батьком фашизму є соціаліст італієць Б.Муссоліні, який у 1919 році в Італії заснував "Фаши Ді комбаттіменте" ("Союз боротьби"), а 1921 — Національну фашистську партію.

Історична наука ще не розставила всі крапки над і у темі визначення і трактує фашизм, як політичний, соціальний та соціально-психологічний феномен міжвоєнного часу. Традиційно совєти свою пропаганду вибудовували на трагічному досвіді Другої світової війни. «Прислужники фашиської Німеччини, «фашисти» - такі словосполучення СРСР, а зараз Росія використовувала і використовують в інформаційній війні проти українців та інших націй. Німеччина і свастик, Гітлер і свастика - ці слова асоціюються з численними жертвами тієї страшної війни і тому такі дієві історичні фейки скручені Росією. Але ж зображення свастики зустрічаємо на стінах церков, монетах, вишивці, ужиткових речах…цей символ в українців має значення сонця, життя…він наповнений позитивним змістом, який прийшов до нас з тисячоліть. Так що ж нам відмовитися від свого. Ні, звичайно.

Коли появилася свастика вдячності? Історія скаутського руху свідчить, що свастика була типовим відзначенням скаутів по всьому світу. ЇЇ рекомендував використовувати основоположник світового скаутинґу британський генерал Бейден Поуел (Бі-Пі). В 1908 р. він опублікував книгу «Пластування для хлопців» в якій було зображення свастики. Вперше заводську партію відзнак випустила штаб-квартира бойскаутів у 1911 р. в Англії. Відзнака вдячності поєднувала свастику з накладеною поверх лілейкою.

Вважалося, що «Будь-який скаут, незалежно від його ступеня, може надати цю відзнаку всім, хто робить для скаутів добрі вчинки, за умови, що він спочатку отримав схвалення від своєї місцевої організації або провідника. Відзнака надає право відзначеному користуватися послугами будь-яких скаутів у будь-який час, але не встановлює членство». Ще у 1922-1924 рр. розробкою українського проєкту пластового відзначення у формі свастики займався Омелян Тарнавський (старший син відомого генерала і командарма УГА Мирона Тарнавського).

Між іншим, на вулиці Тарновського знаходиться Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби. Українську відзнаку вдячності у 1926 році прийняла Вища Пластова Команда. Її зображення появилося у грудні 1927 році в "Правильнику однострою» для пластунів.

Автором проєкту відзнаки був пластун Антін Малюца, який в той час навчався у мистецькій школі Олекси Новаківського. До 1930 році (до моменту заборони поляками Пласту) відзнаку отримали 30 осіб: 6 священників, 5 лікарів і 5 підприємців, 4 адвокати, 4 директори гімназій і 4 громадські активісти. До слова, у Німеччині заборонили Пласт у 1933 році, саме в тому часі до влади прийшов націонал-соціаліст Гітлер, який на прапор взяв свастику. Так життєдайний знак набрав зловісного смислу.

Оксана Романів

Заступник директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім.С.Бандери

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!