Свобода, Батьківщина та Удар заявили про готовність голосувати за Законопроект «Про очищення влади»


Представники парламентських партій Батьківщини, УДАРу та Свободи заявили про готовність їхніх фракцій у найближчий час голосувати за Законопроект «Про очищення влади» (№4359а).

Про це на спільній прес-конференції повідомили  керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, лідер партії УДАР, мер Києва Віталій Кличко, член фракції «Свобода», голова ГО «Люстрація» Олег Осуховський, Міністр юстиції Павло Петренко та голова Громадського люстраційного комітету, член Ради партії «ВОЛЯ» Єгор Соболєв під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

Сергій Соболєв зазначив, що свій підпис під законопроектом «Про очищення влади» поставив за дорученням партії «Батьківщина».

«Це означає, що підтримка цього законопроекту, не лише моя позиція, а позиція 84 депутатів з фракції. Наша фракція готова підтримувати його для того, щоб унеможливити після революції Гідності тих фактів, які ми зараз спостерігаємо. Коли державне управління справами очолює колишня людина Черновецького, коли останнє призначення в державне управління справами відбувається фактично за погодженням з молодшим Пшонкою, - констатував парламентар.

За його словами, люстрація має відбуватись не лише за велінням совісті, а й за законом, щоб люди, які себе скомпрометували не мали права подаватись на високі посади.

Віталій Кличко наголосив на тому, що люстрація має відбутись на усіх рівнях влади, і закликав Громадський люстраційний комітет перевірити роботу київської влади.

Олег Осуховський звернув увагу, що країни, які провели люстрацію зараз входять до Європейського Союзу і мають значно нижчий рівень корупції. За його словами Україна вже знехтувала два шанси провести люстрацію, коли була оголошена  незалежність, та після проведення Помаранчевої революції.

«Фракція партії Свобода, яка багато років займається питаннями люстрації буде підтримувати законопроект «Про очищення влади». Цей документ в більшості принципових положеннях співпадає із запропонованим раніше нами законопроектом «Про люстрацію в Україні». Тому, ми не бачимо сенсу ставити амбіції вище спільної мети», - зауважив він.

Також про підтримку законотворчої ініціативи заявив присутній на прес-конференції Міністр Юстиції Павло Петренко.

Єгор Соболєв в свою чергу зазначив, що законопроект «Про очищення влади», в якому узгоджені позиції всіх авторів раніше розроблених люстраційних законопроектів, і за який готові голосувати Батьківщина, УДАР, Свобода та позафракційні депутати - передбачає, що суди, прокуратура, СБУ, міліція та державна служба мають бути реформовані за стандартами Євросоюзу, внаслідок чого їхня чисельність та функції мають бути різко скорочені, а зарплати – збільшені.

Він зазначив, що ухвалення цього законопроекту позбавить права працювати у владі посадовців, які:

не можуть пояснити походження свого майна чи майна своїх родин;

словами чи діями підтримували зазіхання на нашу територіальну цілісність;

під час Майдану обіймали керівні посади і не написали заяву про звільнення;

які є вихідцями з КДБ або очолювали компартійні та комсомольські організації.

Набирати нових суддів, прокурорів, міліціонерів, чиновників на заміну звільненим, відповідно до законодавчої ініціативи, пропонується виключно через відкриті конкурси.

Довідково: 24 липня у Верховній Раді зареєстровано закон "Про очищення влади" (№4359а), в якому погоджені позиції усіх авторів законопроектів про люстрацію, розроблених раніше.

Законопроект є результатом спільних напрацювань робочої групи, до складу якої входили представники Громадського люстраційного комітету, партій "ВОЛЯ", "Удар", "Свобода", "Батьківщина", позафракційні депутати, громадські експерти та правники.

Документ визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади в Україні.

Ініціаторами подання законопроекту до Верховної Ради стали народні депутати Юрій Дерев’янко, Олег Тягнибок, Сергій Соболєв, Віктор Чумак, Леонід Ємець, Олег Бондарчук, Олег Осуховський, Юрій Сиротюк, Валерій Пацкан, Сергій Каплін, Ярослав Гінка, Роман Чернега та Павло Різаненко.