Свято ковалів в Івано-Франківську таки відбудеться


ХІІ щорічний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів», незважаючи на нестабільну суспільну ситуацію в нашій державі, все ж таки відбудеться.

Цього року він пройде в Івано-Франківську, знову ж таки у рамках Дня міста, 9 – 11 травня під відкритим небом на площі Бастіону.

Традиційним залишається і формат свята: два дні ковалі з усього світу будуть демонструвати мешканцям міста та його гостям свою працю, запрошуватимуть до майстер-класів з ковальської майстерності. Гості свята матимуть змогу відвідати ярмарок кованих речей, завітати на виставку студентських робіт «Ковальське сузір‘я», яка працюватиме у музеї мистецтв Прикарпаття, ознайомитись з найкращими роботами ковалів, які будуть представлені на ХІІІ міжнародній виставці «Орнаментальне ковальство», яка розташується у галереї «Бастіон».

Також матиме своє продовження пленер, який стартував минулого року. Як і торік майстри з металу куватимуть композиції на тему «Позитив». Наразі є завершеними три композиції «Нова надія – нове сподівання» (Польща), «Вир часу» (Росія) та «Пробудження весни» (США). Ці та інші композиції у майбутньому стануть окрасою оновленої вулиці Шевченка і, як сподіваються митці, улюбленими об‘єктами для знімкування.
А вже цього року ковалі працюватимуть над виготовленням композиції із символічною назвою «Єднання». Кована скульптура буде виготовлена з дерев‘яних балок та металевих скобів. Її головна філософія – філософія єднання людей різних професій, національностей, політичних поглядів заради миру і добробуту.

Щодо самих учасників свята, то цього року їх буде значно менше. Ще у березні, через нестабільну суспільну ситуацію у державі, проведення фестивалю стояло під питанням. Багатьом іноземним гостям довелося відкликати свої заявки. Та організатори все ж таки ризикнули і сказали «так»: фестивалю бути, ковальські традиції сильніші за обставини. І хто зна, можливо, саме мистецтво ковалів здатне об‘єднати людей, краще, ніж дипломати та політики.