Таємна посилка Опанаса Заливахи


Цікавий випадок трапився у середині 1970-х років серед української діаспори в США.

Директора українського видавництва «Смолоскип» Осипу Зінкевичу у місто Балтимор, друзі передали дарунок з України від Остапа Заливахи. В чому ж тут таємничість, здавалось би звичайна річ. Але на той час Зінкевич не був знайомий з Заливахою, тай подарунок був дивний – звичайна лялька-сувенір в українському вбранні.

Пластмасова «українка» без труднощів перетнула кордон – прикордонники не помітили нічого дивного в традиційному сувенірі. Але саме в той час Опанас Заливаха повернувся до Івано-Франківська з радянських таборів, де відбував покарання за «антирадянську агітацію і пропаганду» та перебував під постійним наглядом КГБ. Тож товаришувати з такою особою в ті часи було небезпечно.

Однак Зінкевич приніс ляльку до власної домівки, де його дружина поставила її на почесному місці, адже це був дарунок від дисидента-шістдесятника. Пройшло кілька років поки Осип не запідозрив ляльку в тому, що у ній можуть міститися нелегальні матеріали.

Після проведення «хірургічного» втручання з тіла ляльки вилучили декілька десятків професійно відзнятих діапозитивів із роботами Опанаса Заливахи. Таким чином творчість геніального українського художника пробилась із-за залізної завіси. Лялька-сувенір відіграла свою роль, а Осип Зінкевич видав альбом із творами у видавництві «Сучасність». Ось така цікава та майже детективна історія.

Автор: Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського обласного музею Визвольної боротьби ім.С.Бандери

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!