Територія дитинства - «стати» поліцейським, рятувальником чи медиком


У переддень захисту дітей територія Палацу Потоцьких стала дитячим містечком із різноманітними майстерками, концертом та активностями. «Територія дитинства» - із такою назвою Служба у справах дітей організувала розважальну програму для малюків різного віку. Тут можна було на кілька хвилин стати поліцейським, рятувальником, митцем або ж отримати навики із надання першої домедичної допомоги.

Про це пишуть на сайті міста.

«Для діток майстер-класи в нас максимально доступні, тому що ми переважно проводимо їх в ігровій формі. Дітям цікаво, як проводити ті ж самі заходи, що робити, коли порізав пальчик, коли виникає невеличка кровотеча, ну і вже говорити про якісь складніші теми, але простими словами», - каже інструктор з першої домедичної допомоги, командир підрозділу швидкого реагування Андрій Жиравов.

Щоби опанувати навики медика діти вишикувались у чергу. Кожен хотів спробувати, навчитися або вдосконалити свої знання з медицини.  
«Зараз хочу піти на майстер-клас з домедичної допомоги. Я хочу бути військовим, після 7-го класу буду іти у військовий ліцей, тому це мені знадобиться», - розповідає учасник заходу Веніамін Калашніков.

Все як у реальному житті. Спеціальні манекени, які привезли медики, дуже реалістичні і вчитися на них цікаво. 

«Я запускала серце дорослому і дитині. Мені сподобалося, бо мене цікавлять теми про надання медичної допомоги людям. Мені дуже сподобалося, бо я раніше тільки на телефоні надавала допомогу, а тепер ще й вживу навчилася», - розповідає учасниця заходу Єлизавета Римарщук. 

А поки одні вчаться основних правил з домедичної допомоги, інші знайомляться із роботою рятувальників та поліцейських. Франківські копи продемонстрували та одягнули діток у елементи захисту поліцейських. 

«Це ми використовуємо під час охорони громадського порядку, наприклад футбольні матчі, або де є якісь масові заходи, коли можуть бути масові заворушення. Це для того, щоби поліцейський у разі якогось випадку, отримав мінімальні пошкодження, або взагалі не отримав. Тому в нас є захист тіла, корпусу, є захист рук, захист ніг і захист голови - найголовніше», - розповідає інспектор взводу 1 роти тактико-оперативного реагування Управління патрульної поліції в області Олег Соловчук.

Після примірки досить нелегкої амуніції, хтось вирішує стати у майбутньому медиком чи рятувальником, а хтось - поліцейським. 

«Я би став, класно. Тому що можна захищати Україну від бандитів і забрати всю корупцію», - каже учасник заходу Віталій Капущак.

Зайшовши на територію дитячого містечка, кожен бажаючий міг залишити свій малюнок на загальній дитячій картині. Організатори кажуть, на великому полотні розмістяться мрії кожної дитини.

 «Ми придумали зробити отакий холст. Де ми зобразимо, якою ми бачимо Україну майбутнього. Нам важливо бачити, і знати, і розуміти, як наші діти хочуть розбудовувати нашу країну, які поштовхи хочуть їй дати, якими змістами наповнити. Тому ми хочемо зараз створити це величезне панно», - відзначає координаторка Івано-Франківського осередку БО «Голоси дітей» Вікторія Меркулова. 

Свято дітям навіть у воєнний час організовувати необхідно, каже міський голова Руслан Марцінків. Кожна дитина заслуговує на щасливе дитинство. Тому очільник громади у межах заходу відзначив та подякував дорослим, які дарують свою любов малюкам.  

«В умовах, на жаль, війни вже декілька років поспіль відзначаємо День захисту дітей. Сьогодні ми хотіли відзначити тих, хто взяв під опіку дітей, створив прийомні сім’ї, будинки сімейного типу, і ті люди, які працюють сьогодні з дітьми. Ви бачите, тут багато локацій, багато речей, які стосуються допомоги військовим, діти малюнки малюють і передають нашим військовим. Дуже важливо, що сьогодні таке свято, завдяки нашим захисникам змогли організувати нашим дітям. Нехай діти мають дитинство, нехай діти мають різні локації, нехай діти мають можливість себе показати на цьому святі у Палаці Потоцьких», - каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Малювали, ліпили, майстрували. Усе, що створили своїми руками дітлахи у дитячому містечку, виставили на благодійний ярмарок. Виручені кошти передадуть на потреби військових.  

«Родзинкою нашого заходу є благодійний ярмарок, де долучилися і працівники служби, і всі громадські організації, які долучені, дають свої вироби для того, щоби ми могли продати і виручені кошти передати організації «Дружина воїна» для того, щоби вони плели сітки для наших хлопців-захисників, завдяки яким і Богу ми маємо можливість сьогодні зустрічатися і мати це дитяче містечко», - розповідає начальниця Служби у справах дітей Ірина Рохман.

До створення «Території дитинства» долучилися також різноманітні громадські організації. Відтак, вже 1 червня, у суботу, в місті провели кілька заходів для діток Департамент освіти та Департамент культури міста.  

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!