Тягнибок зареєстрував законопроект, що дозволяє голосувати при воєнному стані


Лідер парламентської фракції "Свобода" вніс до Верховної Ради законопроект, що дозволяє проведення в Україні в умовах воєнного або надзвичайного стану будь-яких виборів, призначених до моменту введення такого положення.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення можливості проведення виборів, які були призначені до введення надзвичайного або воєнного стану)" був зареєстрований під №4567а в понеділок, 1 вересня. Ініціатором законопроекту є лише О.Тягнибок.

"Нинішній склад Верховної Ради не відображає волю українського народу, а тому однією з ключових вимог українського народу є очищення парламенту шляхом проведення позачергових виборів народних депутатів. Водночас, приймаючи до уваги військові дії на сході України і необхідність прийняття негайних заходів військового характеру для відбиття агресії з боку РФ, є потреба у введенні воєнного стану в Україні. Згідно з діючими нормами законодавства, введення воєнного стану в Україні унеможливить проведення позачергових виборів народних депутатів", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відповідно, метою даного законопроекту є "забезпечення реалізації виборчого права на виборах, призначених до моменту введення воєнного чи надзвичайного стану".

Законопроектом пропонується внести в ст.19 закону "Про правовий режим воєнного стану" та ст.21 закону "Про правовий режим надзвичайного стану" зміни, згідно з якими з заборони на проведення парламентських і місцевих виборів в Україні в умовах відповідного положення, робиться виняток для виборів , призначених до моменту введення воєнного чи надзвичайного стану відповідно.

В ст.10 і ст.11 вищевказаних законів пропонується уточнити, що в умовах воєнного або надзвичайного стану забороняється лише дострокове припинення повноважень президента, парламенту, уряду та інших органів влади. При цьому ст.10 і 11 закону "Про правовий режим воєнного стану" та ст.12 закону "Про правовий режим надзвичайного стану" пропонується доповнити абзацами, згідно з якими, у разі призначення виборів до парламенту та місцевих рад до моменту введення воєнного стану, їх повноваження припиняються в день відкриття першого засідання новообраного парламенту чи відповідної місцевої ради.

Як повідомлялося, 25 серпня президент України П.Порошенко заявив про рішення достроково припинити повноваження Верховної Ради 7-го скликання.

В той же день у зверненні до українського народу президент заявив, що дострокові парламентські вибори відбудеться 26 жовтня 2014 року.

При цьому він підкреслив, що позачергові вибори "не знімають відповідальність з Верховної Ради за долю країни". "Депутати працюватимуть до обрання нового парламенту. Головне, що їм потрібно зробити - вже у вересні ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС", - заявив глава держави.

day.kiev.ua