У бій ідуть ультрас


Активні футбольні вболівальники, або ж ультрас, фактично всіх українських футбольних клубів виступили проти свавілля влади та розбоїв «тітушок».

До початку футбольних баталій в Україні залишився рівно місяць: 1 березня офіційно стартує весняна частина вітчизняної Прем'єр-ліги. Втім, сьогодні українцям не до футболу: в країні триває протистояння влади і народу, в якому влада не гребує найпідлішими прийомами, зокрема й залученням кримінальних елементів для боротьби з протестами.

Недавно найактивніші футбольні вболівальники більшості українських команд - так звані ультрас - відгукнулися на заклики фанатів столичного «Динамо» про об'єднання сил для захисту протестувальників від «тітушок», яких фани оперативно перейменували на «простітушки».

Хто такі ультрас?

Перші угрупування найактивніших уболівальників виникли в Україні у 1980-х роках під впливом футбольного хуліганізму, що був модним у Європі. Зокрема, першими найвідомішими сутичками того періоду були з'ясовування стосунків між фанами київського «Динамо» та московського «Спартака», що було чимось новим для радянського суспільства. Поступово в кожному місті, де була пристойна футбольна команда, певні трибуни (здебільшого найдешевші - за воротами) стали місцем для найактивніших фанів, а це переважно студенти і юнаки 20-25-річного віку. Вони намагалися підібрати одяг і атрибутику під кольори команди з власного гардеробу (адже атрибутику тоді не продавали), а згодом почали масово вдягатися у клубні барви і переймати стиль уболівання від закордонних ультрас (модульні шоу, банери, піротехнічні засоби тощо). Із середини 2000-х років футбольний хуліганізм в Україні пішов на спад, натомість розвивається рух ультрас. Більшість українських футбольних фанатів мають праві та націоналістичні погляди. В Україні чисельність руху ультрас з кожним роком невпинно зростає: на іграх найпопулярніших клубів у фан-секторах уболівають кілька тисяч людей - як вдома, так і на виїздах. Найчисельнішу виїзну підтримку регулярно мають столичне «Динамо», дніпропетровський «Дніпро», львівські «Карпати», харківський «Металіст» та донецький «Шахтар». Цікаво, що фани «Динамо», «Дніпра» та «Карпат» підтримують дуже дружні стосунки, утворюючи так звану «коаліцію» («тріаду»).

Більше, ніж футбол

Після приходу до влади Віктора Януковича почалися утиски ультрас-угрупувань України, які особливо посилилися після гри «Динамо» - «Карпати» 7 серпня 2011 року, коли фанати цих клубів спільно вигукували гасло «Спасибо жителям Донбасса...». Того ж року акцію протесту у вигляді відмови від підтримки команди оголосили ультрас «Шахтаря» через тиск на них з боку МВС України. Фанів звинувачують у вигукуванні «заборонених» гасел: «Слава Україні! - Героям слава!». Проте найбільшого розголосу набула справа  17-річного столичного ультрас Сергія Павліченка, звинуваченого у вбивстві судді Зубкова. Після винесення 2 жовтня 2012 року звинувачувального вироку ультраси «Динамо» опублікували «звернення до уболівальників та народу України». Саме тоді вперше майже всі ультрас України об'єдналися навколо вимоги про звільнення Павліченка. Причому солідарними між собою виявилися навіть ті групи вболівальників, чия ворожнеча триває багато років, як-от, скажімо, «Динамо» та «Металіста». На жаль, два роки невпинних протестів не дали бажаних результатів, хоча й привернули до «справи Павліченка» увагу не тільки української, а й світової спільноти. 

Об'єднання непримиренних

Вдруге футбольних фанів України об'єднали нинішні січневі події. Як відомо, в ніч з 20 на 21 січня «тітушки» у столиці здійснювали напади на активістів, а також громили майно киян. Одними з перших на свавілля провладних найманців відреагували ультрас «Динамо», які оперативно почали формувати загони самооборони. У своєму зверненні ультрас написали: «Ми виходимо - за наше місто, за нашу країну, за нашу честь. Тільки для сліпих зомбованих ідіотів може залишатися «загадкою» те, що шістки Януковича кидають на киян нелюдів, готових чинити злочини за брудні гроші режиму». А ще столичні ультрас закликали всі фанатські рухи приєднатись до них і не допустити, щоб люди з їхніх лав «велися на брудний заробіток». За лічені дні до фанів «Динамо» приєдналися не тільки дружні колеги з «Карпат» та «Дніпра», а й учорашні непримиренні опоненти - ультрас «Чорноморця», «Шахтаря» та інші.

Загалом у Києві об'єдналися вболівальники більше двадцяти футбольних клубів України, серед яких і представники нижчих ліг чемпіонату. Приємно вразила позиція фанів «Металіста». 26 січня харківські ультрас заявили про початок активної підтримки Євромайдану. Заради цього вболівальники домовилися забути про попередні чвари та об'єднати зусилля.

Галицький кореспондент