У Франківській громаді засіяли гречку для потреб шкіл та садочків


Вже другий рік поспіль комунальне підприємство «Франківськ АГРО» висіває цю культуру на землях нашої громади.

Про це повідомили на сайті міста.

«Погода дозволяє нам завершити посів гречки на цій ділянці. Загалом цього року погода нам помогла, як-то сказати, витримала. Посіяли вчасно все, все добре», - каже механізатор трактора Віктор Сергенюк.

Як минулого року, гречку вирощують у селі Братківці на двох ділянках: 8 і 4 гектара. Більшість цих ділянок – комунальні, однак деякі паї громада орендувала у селян за ринковою ціною. 

«Ділянка перебуває в комунальній власності, ще одна ділянка – 4 гектара у селі Братківці уже в оренді від пайовиків. Тобто ми беремо в оренду паї в людей і уже на цей рік ми уже обробляємо і будемо засівати гречку. В нас вже є встановлена практика з минулого року. Зерно гречки ми переробимо на крупу і будемо передавати на освіту, в Департамент освіти Івано-Франківської міської ради», - розповідає заступник директора КП «Франківськ АГРО» Дмитро Сергенюк.

Жодного використання хімії чи гербіцидів. Гречка для діток екологічно чиста та безпечна. Сорт обрали один з кращих, до того ж погода сприяє. 

«Сорт Онтарія, норма висіву – 100 кг на гектар. Сорт такий, як ми сіяли в минулому році. Сорт не пізній, вегетаційний період – 80 днів. Кропити ми ніякими гербіцидами нічим не будемо, тільки сама гречка – посівний матеріал, аміачна селітра, як добриво, і в кінці десикація», - пояснює агроном КП «Франківськ АГРО» Денис Калинович.

Цьогоріч франківські агрономи планують зібрати понад 12 тон гречки. Результат нинішньої благородної роботи землеробів буде видно вже на початку осені, приблизно за 80 днів, кажуть у «Франківськ АГРО». Натомість на полях громади вже зійшли на понад 100 гектарах соя та на 60 гектарах соняшник.

«Це наша безпека. Так само, як і зерно, яке ми вирощуємо зараз. Пшениця теж піде на хлібобулочні вироби для нашої освіти. Тому сіємо гречку, будемо мати урожай, і будемо мати так само як минулого року можливості допомагати нашій освіті. Дуже важливо, щоби весь земельний запас нашої громади використовувався правильно, особливо сільськогосподарські землі. Щоби вони були доглянуті, давали урожай. Щоби ми мали запас харчів і таким чином розвивали сільське господарство в нашій громаді», - каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

До слова, у часі війни вирощення сільськогосподарської продукції у нашій громаді – особливо на часі. Через російське військо більша частина земель для ведення господарства в Україні є замінованими або окупованими загарбниками. Тому наша громада активно працює на землях і вирощує культури!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!