У Франківську модернізують систему освітлення якщо Мінфін України «дасть добро»


Влада Івано-Франківська вирішила навести порядок в місті з зовнішнім освітленням шляхом залучення кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО).

Ці кошти планують витратити на підвищення ефективності та надійності вуличного освітлення.

Як повідомив у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" начальник управління економічного та інтеграційного розвитку МВК Богдан Білик, рада директорів НЕФКО схвалила виділення цього кредиту. 

За словами пана Білика, кредит надають терміном на п’ять років. Проте, кошти на реалізацію цього проекту місто ще не отримало.

«Ми тільки працюємо над цим проектом. Повинні бути виділені кошти на його реалізацію на 5 років під 3% з відстрочкою в 1 рік. За ці кошти плануємо поміняти 2,2 тисячі світильників із лампами розжарювання на світильники зі світлодіодними лампами. А також в рамках проекту планується закупити спеціалізований автомобіль для обслуговування вуличного освітлення», - розповів Богдан Білик.

Даний проект передбачає реконструкцію систем освітлення в центральній частині міста, а також уздовж великих магістральних вулиць. Тож, в основному мінятимуть лампи там, де є накалювання, а також планують замінити 36 ламп розжарювання на світлодіодні на Площі Ринок.

Кредит НЕФКО надають на умовах співфінансування, тобто міська влада повинна, зі свого боку, виділити ще 3 мільйони гривень на реалізацію цього проекту.

«На сьогодні рішення сесії міської ради в нас вже є. Тож зараз ми очікуємо дозволу від Міністерства фінансів. Як тільки ми отримуємо цей дозвіл - тоді будемо укладати угоду з отримання кредиту», - пояснив пан Білик.

За підрахунками фахівців, після модернізації системи освітлення місто зможе на 28% зменшити споживання електроенергії.