Експоліцейського, який переправляв ухилянтів через кордон, судитимуть у Франківську


За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього працівника поліції за фактами організації незаконних переправлень за кордон осіб призовного віку та незаконне зберігання вогнепальної зброї і боєприпасів ( ч.3 ст. 332,ч.3 ст.332, ч.3 ст.15,ч.3 ст. 332, ч. 1 ст. 263КК України).

Слідством встановлено, що працівник одного із районних відділів поліції організував схему переправлення військовозобов’язаних за межі України на підставі фіктивних медичних документів, а також поза пунктами пропуску.

У вересні 2022 року обвинувачений за 5 500 доларів США «оформив» неправдиві документи про інвалідність дитини призовника, що дало можливість на перетин державного кордону. Спільно із службовцями райдержадміністрації виготовили медичний висновок про захворювання 5-річної доньки військовозобов’язаного, а також видали довідку про отримання допомоги у зв’язку з інвалідністю. За цими «документами» чоловік отримав право вивезти свою дитину за кордон на «лікування».

Надалі за 6 500 доларів США правоохоронець організував переправлення свого односельчанина поза контролем прикордонної служби. Цього разу він «діяв» через свого колегу - колишнього співробітника поліції, який довіз військовозобов’язаного до прикордонної області, де чекали інші спільники, щоб перевести його пішки через ліс.

За цією ж схемою змовники намагались переправити ще одного військовозобов’язаного. За 6 500 доларів США чоловік, який підлягав мобілізації міг стати «опікуном» для особи з інвалідністю та виїхати за кордон.

У лютому 2023 року протиправна діяльність була припинена працівниками ТУ ДБР у м. Львові спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції України, за процесуального керівництва обласної прокуратури.

В ході обшуків за місцем проживання обвинуваченого вилучено незареєстровану зброю та боєприпаси, а також копії документів осіб призовного віку.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено.

Експоліцейському загрожує від семи до дев'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Пресслужба Івано-Франківської обласної прокуратури

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!