У Франківську видалили грижу у 230-кілограмового чоловіка з хворим серцем, який раніше пережив клінічну смерть


Лікарі центральної міської клінічної лікарні провели надскладну операцію з видалення грижі у 230-кілограмового чоловіка з хворим серцем, який раніше пережив клінічну смерть.

Про це розповіли на facebook-сторінці медзакладу.

У пацієнта у 2020 році була зупинка серця і він пережив клінічну смерть. Окрім того, у чоловіка значна надлишкова вага – 230 кг. Зважаючи на це, лікарі стикнулись із величезними ризиками та складністю проведення оперативного втручання з видалення защемленої грижі.

"У мене грижа почала рости десь два роки тому. Перше була незначна гулька на животі. Я не надавав цьому значення, але вона ставала твердіша. Звертався до лікарів та в інші медзаклади, де діагностували грижу і сказали, що з нею живуть. Мені її вправляли і на той момент біль вщухла. Але дискомфорт був завжди: я не міг лежати на животі чи на спині, починалися болі, які знімав за допомогою препаратів", - ділиться спогадами пацієнт.

Чоловік розповідає, що йому защемило грижу у вівторок, 18 червня. Швидкою медичною допомогою його відвезли в інший медзаклад.

"Там мені сказали, що нема защемлення. Хоча в мене була блювота, здуття, загальна слабкість. Тому виписали таблетки. Я нічого не їв два дні.  Мене почав сильно боліти живіт. Прийняв знову знеболювальні, допомогло. Але на наступний день мені стало дуже погано", - розповідає чоловік.

Далі – потрапив в ЦМКЛ. Тут у хірургічному відділенні зібрався консиліум лікарів, на якому було прийнято рішення провести негайне оперативне втручання. З 20:00 до 23:00 з пацієнтом активно працював лікар-анестезіолог.

"Ми провели спіно-епідоральну анестезію. Складність в тому, що технічно це зробити тяжко через надлишкову вагу, оскільки внаслідок значної жирової клітковини ідентифікація міжхребетних просторів була майже неможлива. З допомогою сучасної апаратури під УЗД-навігацією ідентифікували проміжок, який нам був  потрібен для знеболення і  провели постановку епідурального катетера, що дало можливість дозувати анестетик та "відключити" тільки черевну порожнину. Були ризики з проведенням загальної анестезії через серцеву хворобу пацієнта, надлишкову вагу, внаслідок чого він уже  переживав клінічну смерть", - розповідає лікар-анестезіолог Олександр Степаненко.

Непроведення оперативного втручання загрожувало життю пацієнта. Операція розпочалась о 23:00 і тривала 3 години до 2:00.

"Патологія була запущена, хворий з непрохідністю 4 доби. Тому після консультацій з медичним директором ЦМКЛ Олегом Ціхонем було прийнято рішення про термінову операцію", - каже завідувач хірургічного відділення, заслужений лікар України Анатолій Богуш.

Зараз чоловік почуває себе добре. Ділиться пережитим, адже під час операції він перебував у свідомості: "Мені дуже сподобалось ставлення і робота лікарів, я навіть розповідав їм різні анекдоти про москалів та ще й допомагав контролювати свої показники".

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!