У Галичі розпочали підготовку до 1125-річчя з часу першої згадки про місто


Сьогодні, 17 травня, у Галичі пройшла нарада, на якій представили результати роботи робочої групи Галицької міської ради щодо розробки плану заходів з підготовки та відзначення на державному рівні 1125-річчя з часу першої згадки про Галич.

У 2023 році виповнюється 1125 років з часу першої згадки про одне з найдавніших міст України - Галич - столицю Галицько-Волинської держави, пише Бліц-Інфо.

Так, наприкінці квітня депутати Галицької міської ради схвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, а також голів Івано-Франківської обласної ради та ОДА про відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про Галич на державному рівні. Аби гідно відзначити цю річницю, працювати почали зараз.

За словами міського голови Олега Кантора, Галич є колискою українського духовенства і потрібно докласти зусилля, щоб зберегти історію.

«Я вірю, що саме наш обов’язково надати новий поштовх до відродження слави княжого Галича. Так, держава максимально може допомогти, але ми хочемо підтримки від області, від тих людей, які можуть докласти зусилля для того, щоб ми не забували про історію міста»,- наголосив Кантор.

Генеральний директор національного заповідника "Давній Галич" Володимир Костишин додає, що спершу увагу зосередять на розробці містобудівельної документації. Зокрема, планується ряд реставраційних робіт таких об'єктів як: церква Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі, Молитовне поле, Галицький замок, а також ряд історичних забудов Галича.

"У нас є також сучасне бачення музеєфікації фундаменту Успенського собору у Крилосі. Звичайно, це об'єкти №1, ми це розуміємо, бо все що навколо собору - це є те місце, яке має енергію. Є також у нас церква Спаса та Кирила Мефодія. Проходить час і все потрібно зберегти, тому що це не тільки туристичні маршрути, а й наше духовне життя",- пояснює Костишин.

Крім того, на нараді затвердили перелік духовно-мистецьких заходів, організаційних заходів та обговорили транспортну та інженерну інфраструктуру.
 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!