В Івано-Франківській області на кисень витратили вже 65,8 млн грн


У Івано-Франківській області з початку 2020 року придбали 2,4 млн м³ газоподібного та 112 тонн рідкого кисню на 65,8 млн грн. Більше закупили лише в Київській і Львівській областях.

Загалом з початку 2020 року українські замовники, переважно лікарні, закупили через Prozorro кисню на майже 800 млн грн. Придбали 18,8 млн м³ (приблизно 3 млн 40-літрових балонів) газоподібного медичного кисню та 25 тисяч тонн рідкого (дані публічного модуля аналітики BI Prozorro станом на 21.04.2021).

Однак проблема нестачі кисню лишається актуальною. Зокрема, наприклад, минулого тижня на брак медичного кисню скаржилася Хмельницька інфекційна лікарня. У Хмельницькій області з початку минулого року на кисень витратили понад 42 млн грн. Це приблизно середній показник по Україні.

Проблема з медичним киснем стоїть настільки гостро, що на початку квітня Міністрество охорони здоров’я дозволило використовувати технічний кисень для підтримки пацієнтів з коронавірусною хворобою, якщо його показники відповідають вимогам до медичного.

Вперше попит на кисень сильно зріс у березні 2020, коли пандемія лише починалася. Проте тоді ажіотаж вгамувався досить швидко — в травні витрати на кисень зменшилися понад вдвічі порівняно з квітнем. Влітку попит знову почав потроху зростати, а осінь взагалі відзначилася різким стрибком. Тенденція до збільшення обсягів закупівель продовжилась і на початку 2021 року. Зокрема, у січні на медичний кисень витратили майже в 2,5 рази більше грошей, ніж у листопаді, який був попереднім рекордним місяцем.

На противагу цінам на більшість товарів, які використовують для боротьби з коронавірусом, ціни на медичний кисень у Prozorro були досить стабільними. Вони залежать насамперед від обсягів закупівлі і віддаленості замовника від постачальника. Медичний кисень складно перевозити, бо у газоподібному стані він вибухонебезпечний.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!