У Калуші анонсують майже повне відключення від центрального опалення


Комунальне підприємство «Калуська енергетична компанія» пропонує Калуській міській раді радикально оптимізувати систему теплопостачання від котелень підприємства: з шести залишити робочими три.

23 червня на офіційному сайті Калуської міської ради оприлюднили проєкт рішення міськради «Про оптимізацію системи централізованого теплопостачання м. Калуша на 2022-2023 роки». Депутатам пропонують погодити  пропозиції комунального підприємства щодо оптимізації системи централізованого теплопостачання від квартальних котелень м. Калуша  на опалювальний сезон 2022-2023 років, а «Калуській енергетичній компанії»  – виконати комплекс робіт з  оптимізації системи централізованого теплопостачання від квартальних котелень, пишуть Вікна.

Нагадаємо, у травні минулого року міська рада вже затверджувала схему оптимізації мереж централізованого теплопостачання від квартальних котелень. Відтак торік до початку опалювального сезону силами комунального підприємства (на той час ще КП «Водотеплосервіс». — Авт.) було проведено комплекс робіт з перепідключення житлових будинків до котелень. У підсумку перейшли з восьми до п’яти котелень, а після початку опалювального сезону через неякісне опалення на вул. Сівецькій запустили шосту котельню. На оптимізацію з міського бюджету спрямували близько 900 тис. гривень. Кошти виділялися за програмою фінансової підтримки комунального підприємства. Метою оптимізації було збільшення навантаження на котельні і як наслідок — зменшення їхньої збитковості.

Цього разу пропозиції комунального підприємства більш радикальні і передбачають майже повне відключення від центрального опалення житлових будинків.

За пропозиціями «Калуської енергетичної компанії», три з шести котелень, які працювали під час останнього опалювального сезону, мають бути виведені з експлуатації. А саме:

  • котельня на вул. Сівецькій (від неї опалюється 8 багатоквартирних житлових будинків на 661 квартиру, з яких станом на 13 червня на центральному опаленні залишаються 105 або 16%);
  • котельня на вул. Каракая (до неї не під’єднані житлової будинки і бюджетні установи, вона виконувала функції підкачувальної станції);
  • котельня на вул. Підвальній (16 багатоквартирних будинків на 706 квартир,  з центральним опаленням 181 квартира).

Від котельні на вул. Підвальній також опалюється сім будівель бюджетних установ. Шість із них, а саме краєзнавчий музей, концертний зал, фінансове управління, центр науково-технічної творчості учнівської молоді, третій ліцей і ПК «Мінерал» — рекомендуватимуть опалювати ТзОВ «Калуштеплоенерго» (ця компанія має твердопаливну котельню і забезпечує теплом перший ліцей). А приміщення управління комунальної власності пропонують підключити до котельні на вул. Винниченка.

У ще двох котельнях комунальне підприємство пропонує провести реконструкцію зі встановленням сучасних менш потужних котлів та опалювати від них виключно бюджетні установи. Це котельня на бульварі Незалежності (9 багатоквартирних будинків на 1282 квартири, з них 241 або 19% з центральним опаленням, після реконструкції буде забезпечувати теплом лише заклад дошкільної освіти «Золотий ключик») і котельня на вул. Біласа і Данилишина (10 багатоквартирних будинків на 1277 квартир з них на центральному опаленні 213 або 17%, — надалі забезпечуватиме теплом будівлю початкової школи №11, ліцею імені Дмитра Бахматюка і управління пенсійного фонду).

У разі позитивного рішення міської ради щодо схеми оптимізації, із найбільшим навантаженням буде працювати котельня на вул. Винниченка. І вона буде єдиною, яка забезпечить теплом не лише бюджетні установи (заклади дошкільної освіти «Струмочок» і «Журавлик», приміщення управління освіти, центральну бібліотеку, виставкову залу, філію дитячої поліклініки, а також після перепідключення управління комунальної власності), а й шість багатоквартирних житлових будинків — на вул. Винниченка, 2, 4 і 10 та на вул. Підвальній, 8, 10 і 14. Загалом у цих будинках є 393 квартири, із яких 180 (від 28 до 60% по різних будинках) — на центральному опаленні. А під час останнього опалювального сезону котельня на вул. Винниченка забезпечувала теплом 20 багатоквартирних житлових будинків на 1473 квартири, з них станом на 13 червня на центральному опаленні залишалися 382 або 26%. 

Як пояснив «Вікнам» директор КП «Калуська енергетична компанія» Петро Шевчук, центральне опалення пропонують залишити саме для цих шести будинків, оскільки тут відносно велика частка споживачів користуються такою послугою і відсутні втрати тепла, як по інших будинках.

Нагадаємо, минулого року у Калуші анонсували, що опалювальний сезон 2021-2022 років буде останнім від котелень, насамперед, через їхню збитковість. Тоді йшлося про те, що калушани мають переходити на індивідуальне опалення, а для закладів бюджетної сфери — встановлять модульні котельні. Відтак у грудні минулого і січні цього року Калуська міська рада прийняла рішення про надання дозволів на виготовлення проєктів детального планування території для встановлення модульних котелень. За словами Петра Шевчука, під час воєнного стану фінансувати подібні роботи неможливо, а тому від цього варіанту опалення бюджетних установ відмовилися. А запропонована комунальним підприємством схема оптимізації дозволить і забезпечити їх теплом, і, водночас, мінімізувати збитки від роботи котелень. Скільки коштуватиме реалізація схеми оптимізації — поки що не рахували. Петро Шевчук впевнений: вийде дешевше, ніж минулорічна оптимізація.

Щодо калушан, які досі користувалися послугою центрального опалення від котелень, то для них у разі позитивного рішення міської ради, альтернативи не буде (за винятком споживачів, які проживають у шести будинках на вул. Винниченка і Підвальній) — лише перехід на індивідуальне опалення. Причому вони вже це інтенсивно роблять.

Так під час останнього опалювального сезону  у Калуші послугою  з централізованого теплопостачання від квартальних газових котелень користувалися 1935 споживачів. Станом на 13 червня багато людей вже відмовилися від центрального опалення — у 63-х будинках залишилося 1054 споживачі або 19,5%. Петро Шевчук переконаний, що до початку опалювального сезону їх буде значно менше: щотижня калушани подають по приблизно 100 заяв на відмову від центрального опалення.

Чим менше споживачів залишається на центральному опаленні, тим дорожче за нього потрібно платити. Це ще один вагомий аргумент відключення будинків від котелень. Так, Верховна Рада України не перенесла кінцевий термін встановлення будинкових лічильників тепла (звернення з таким проханням свого часу приймала Калуська міська рада), а отже вони мають бути встановлені до 1 серпня. Інакше (у разі збереження центрального опалення) комунальному підприємству загрожує штраф.

Під час останнього опалювального сезону лічильники мали менше половини багатоповерхівок, які отримують тепло від квартальних котелень, а в будинках з лічильниками споживання теплової енергії в середньому є вдвічі вищим, ніж закладено у тарифі. Відтак саме тут споживачам послуги центрального опалення виставляли до оплати космічні суми: 5000-7000 гривень і більше на місяць. Наприклад, за грудень тариф на опалення від КП «КЕК» для споживачів послуги з теплопостачання у будинках без лічильників  склав 51,42 гривні за 1 кв. метр, а у більшості будинків з лічильниками він вийшов понад 70 гривень за 1 кв. метр. Причому у дев’яти будинках — понад 100 гривень за 1 кв. метр.  Це при тому, що в останньому опалювальному сезоні у будинку було, наприклад, 50 квартир на центральному опаленні. А якщо споживачів залишається 20, то вийде ще дорожче — ціна такої послуги виявилося б непосильною. 

За словами Петра Шевчука, збитки від роботи котелень в останньому опалювальному сезоні склали орієнтовано 10 млн гривень (при умові 100%-ої оплати. — Авт.), а якби у будинках не було лічильників, то вони сягнули б 16 млн гривень. Тож альтернативи не мають ні підприємство, ні, по суті, споживачі (особливо з такою динамікою відмов від центрального опалення).

Ще один нюанс. У Калуші існує програма виділення допомог мешканцям для переходу на індивідуальне опалення. Допомоги на індивідуальне опалення виділяють лише мешканцям будинків, щодо яких прийнято рішення про відключення від центрального опалення і які досі користувалися такою послугою. Рішення про оптимізацію схеми теплопостачання, яка передбачає відключення будинків від котелень і виведення частини їх з експлуатації, — саме такий випадок. Розмір допомоги рахували, виходячи з вартості електричного опалення:

  • для власників однокімнатної квартири у багатоквартирному будинку він становить 4500 гривень;
  • для двокімнатної квартири  — 6500 гривень;
  • трикімнатної — 8500 гривень;
  • чотирикімнатної — 10 500 гривень.

Наприклад, у 2020 році допомогу було виділено для 350-ти мешканців міста на 2 млн 382 тис. гривень. У актуальній редакції програми соціального захисту у 2022 році на виплату таких допомог є 2 млн 90 тис. гривень. Утім, не факт, що їх виплачуватимуть: через війну можливості бюджету обмежені. До того ж, не всі видатки можна фінансувати. Тож, вірогідно, до початку опалювального сезону цього зробити не вийде. Також не факт, що допомогу на опалення будуть виділяти всім споживачам які це було раніше: торік у Калуші вже обговорювали можливість обмеження таких виплат соціально вразливими категоріями громадян.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!