У карпатському селі Красник діє купальня святого Пантелеймона


9 серпня -- день святого Пантелеймона. У карпатському селі Красник, є купальня святого Пантелеймона, куди приїжджають десятки людей, аби зануритися у воду та, як стверджують паломники, позбавитися від різних недуг

Постала купальня з ініціативи Юрія Мануляка, місцевого священника, настоятеля храму Пресвятої Богородиці ПЦУ, який перший випробував на собі цілющу силу води, пише в мережі прикарпатська журналістка Анна-Сабіна Ружицька.

«Вірю в Бога і до різних псевдо чуд ставлюся з обережністю,--каже отець Юрій.-- 2 серпня, 2014 року, на свято Іллі, після двох Богослужінь мені раптово стало дуже зле: боліла голова, паморочилося, а у всьому тілі, наче тисячі голок мені встромили, а ще я не міг дихати, з мить почало мене трусити».

Отець Юрій подумав, що помирає. Заледве спромігся розбудити дружину та почав…прощатися і з нею. Жінка злякалася, дала таблетки від серця та голови і довго молилася. Таблетки та молитва подіяли: священнику стало легше. Уранці подружжя пішло в районну лікарню. Отця Мануляка оглянули кілька лікарів, і не знайшли ніяких хвороб. Проте профілактично вирішили підтримати серце. На жаль, панотцеві не ставало краще. Він ще й переживав, що не може щодня служити Літургію. За кілька днів чоловік таки встав і поїхав з Верховини до Красника. Дорогою знову запаморочилося в голові. Довелося повернутися в лікарню.

Світлина від Анна-Сабіна Ружицької.

9 серпня, на свято цілителя Пантелеймона, отцеві приснився сон, в якому він почув голос: «Що ти тут робиш?». Чоловік уві сні відповів: «Нездужаю, серце болить, голова, тому й у лікарні». А голос йому знову каже: «Йди в купальню, що біля церкви, занурся у воду, і тобі стане легше, рано тобі ще хворіти». Священнику було невтямки, де ця купальня: ані біля верховинського, ані біля красницького храмів (де він служив) нічого такого не було.

«Що це купальня? »,--знову уві сні запитав Когось Невідомого священник. Голос відповів: це купальня цілителя Пантелеймона. Після цих слів чоловік прокинувся…і відчув, що його вже нічого не болить.

Отець Юрій зрозумів, що це був непростий сон. Коли священник приїхав у Красник, почав розпитувати місцевих старожилів, чи не було десь біля церкви джерела чи потічка. І на превелику радість йому сказали, що було, але зараз це місце захаращене, довкола вже й води майже нема, лише... багно. "Покажіть мені, де це є»,--попросив панотець. Йому й показали. Вода там була брудна. Чоловік не боявся випити і вмитися не дуже чистою водою. Дивно, але не відчув ані характерного запаху, ані поганого присмаку. Навпаки -- стало дуже легко, наче заново на світ народився.

Про дивну пригоду священник довго нікому, окрім дружини, не розповідав, аби його не взяли на кпини. Згодом чоловік почув ще одну розповідь красницького старожила про те, на місці, звідки він брав воду для зцілення, колись сходилося 12 «головиць»--підземних джерел. Це був знак, що треба розчистити потічок та викопати там криницю. Згодом потічок розчистили, воду освятили.

Наразі в Краснику є криничка та невеличка дерев’яна купальня розміром 3 на 3 метри. Купальня знаходиться за кілька метрів від місцевого храму. Сюди приїжджають десятки людей, набирають води для себе та родини і купаються. Щомісяця, 9 числа, у сільському храмі служать Літургії, акафісти до Пантелеймона та моляться за оздоровлення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!