Археологи перевірять, чи справді у Коломиї на площі Скорботи є людські останки


Сьогодні, 4 листопада, у Коломиї засідала комісія, де обговорювали, чи справді на території площі Скорботи є братська могила.

Як повідомили Бліц-Інфо у Коломийській міській раді, на території площі Скорботи справді є людські рештки, які сюди перенесли в 1947 році. Проте на основі наявних даних фахівцям не вдалося встановити точного місцезнаходження поховання на території. Тому міська рада звернеться до КП "Пам'ять" Івано-Франківської обласної ради для того, щоб вони провели пошукові роботи. Це комунальне підприємство займається власне пошуком поховань та перепоховань жертв репресій, депортацій, воєн та тоталітарних режимів. 

Засідання комісії мало й другий не менш важливий аспект. З початком пошукових робіт розпочинаються й загальні роботи з реконструкції площі Скорботи. Наразі працюють над створенням проєктно-кошторисної документації до проєкту. Зокрема, в такий спосіб буде передбачено шляхи розв'язання питання з похованням на площі.

"Рухаємося до того, щоб площа Скорботи стала місцем вшанування українців, які загинули у боротьбі за волю та незалежність нашої держави",- йдеться у повідомленні.

Додамо, на території комплексу є братська могила, де поховані близько 570 воїнів Червоної армії, які нібито загинули при "визволенні" Коломиї (за іншою версією - бійців каральних загонів НКВД, які воювали з УПА). Сам меморіал чекає реконструкції ще з 2018 року. 30 вересня 2021 року тут демонтували радянський пам’ятник.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!