У Коломиї під радянським меморіалом були поховані НКВДисти з німцями - дослідник


У серпні на площі Скорботи у Коломиї фахівці комунального підприємства “Пам’ять” провели розкопки - розбирали радянський меморіал, де нібито було поховано понад 500 червоноармійців - визволителів від нацистів.

Як і передбачали фахівці, меморіал виявився не зовсім таким, як було зазначено у документах. За словами історика, керівника комунального підприємства “Пам’ять” Василя Тимківа, остатки людських тіл знайшли, але не зовсім під меморіалом і не таку кількість, як було зазначено на плитах. 

"Під меморіальними плитами могил не було, тож довелося їх трохи пошукати. За документами з'ясували, що раніше меморіал був дещо в іншому місці. Відтак, розкопали територію довкола і справді знайшла тіла, але під тротуаром. Очевидно, проектувальнику меморіалу не сподобалось місце могил, тому його просто пересунули. А над могилами зробили тротуар", - каже Тимків.

За словами історика, всі знайдені людські останки були перепоховані раніше, ще у 1947 році. Тож він не здивувався, коли людські кістки знайшли не тільки у ящиках, а й поза ними.

"Ми знали за архівними документами, що це були тіла, перенесені з колишньої базарної площі біля Ратуші. Тоді перепоховання солдати робили за добу, дуже бігом. І напевне їм не вистачило ящиків, то просто все, що викопали з того цвинтаря, висипали у яму. Я почав звіряти всі прізвища, які були зазначені у плитах. І виявилось, що близько сотні - це НКВД, які загинули від рук ОУН-УПА. Саме так вказано у архівах. А чотири сотні червоноармійців, які були на цьому меморіалі, насправді поховані у селах і на інших цвинтарях Коломиї. Тобто, ніхто перепоховань спеціально для меморіалу не робив. Гадаю, що таким чином вирішили приховати кількість вбитих упівцями НКВД-тів і "розбавили" прізвища червоноармійцями, які загинули від поранень у госпіталі", - відзначив директор КП "Пам'ять".  

Загалом, на площі знайшли останки близько сотні людей. Тож інформація про 500 похованих вояків прогнозовано виявилося вигадкою радянської влади. 

Втім, на цьому сюрпризи для пошуковців не закінчилися. Як розповів кореспондентці "Бліц-Інфо" історик, серед людських останків знайшли німецьку нагороду. Спочатку подумали, що це міг бути трофей. Та все ж раніше мали історію на Закарпатті, де разом з червоноармійцями були поховані німці, тож і в цьому випадку вирішили виключити такий варіант. Відтак, проконсультувалися з німецьким товариством, яке займається перепохованням німецьких солдатів.

"Нам порадили перевірити зуби. У Німеччині солдатам ставили таку "заливку" на зуби, тобто пломбували. Так ми виявили, що серед цих останків було 15 німців. За даними з німецьких архівів, під час Другої світової 16 німців поховали на цвинтарі біля Ратуші у Коломиї. Та радянська влада ті хрести знесла і почали ховати там НКВДистів. Очевидно, коли солдати проводили перепоховання до меморіалу, то просто викопали всі останки, які знайшли. Ніхто не розбирався, чиї вони. Тож 15 німецьких солдатів вже поїхали додому. А щодо решти останків, то робота триває, досліджуємо в архівах кожне прізвище. Думаю, що за кілька тижнів вже буде повний список і у Коломиї проведуть перепоховання", - відзначив Василь Тимків. 

Нагадаємо, пам'ятник радянським воїнам, який був центральним елементом радянського меморіального комплексу на площі Героїв (Скорботи) демонтували ще в 2021. За перепоховання братської могили взялися цього року. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!