У Коломиї пропонують значно підняти вартість проїзду у громадському транспорті


13 січня в Коломиї пройшли громадські слухання щодо підняття вартості проїзду в громадському транспорті.

За словами посадовців, перевізники вже не вперше піднімають питання вартості проїзду, мотивуючи це зростанням пального та запчастин. Перевізники нарікають, що з діючим тарифом вони не в змозі ані виплачувати гідну заробітну плату водіям, ані оновлювати автопарк, чи навіть утримувати у нормальному стані наявні машини.

Відтак, міська рада пропонує підняти ціну до 8 гривень за проїзд. Зараз же проїзд у Коломиї вартує 5 гривень. Востаннє тут піднімали ціну проїзду у 2018 році, передає кореспондентка Бліц-Інфо.

"На прохання міськради, аудиторська фірма розробила розрахунки по 5 маршрутах - 4, 9, 3, 12 і 2. Максимальна економічна обгрунтована ціна вийшла 8 гривень 52 копійки, а найнижча - 7 гривень 43 копійки", - зауважила під час обговорень представниця міськради.

Представник аудиторської компанії з Чернівців пояснив, як вираховують економічно обгрунтований тариф. За його словами, найбільше на нього матеріальна складова, де головний пункт - вартість пального. У розрахунку використали ціну станом на 1 грудня, хоч всі прогнози свідчать, що в 2022 вона буде зростати, власне - вже зросла. Відповідно, через зростання ціни бензину, дорожчає і вартість проїзду. Також методика враховує зростання вартості запчастин, заробітної плати та іншого. 

Натомість громадський активіст та журналіст Євгеній Гапич каже, що громадські обговорення були дуже умовними, для "галочки". Адже людям розповіли про розрахунки, втім - не показали. Лише оголосили підсумкові результати. Мовляв, намалювати можна будь-що, громада має бачити цифри.

"Минулого разу ми бачили, як в розрахунках малювали 2+2 і вийшло 5. Сказати можна будь-що, але громаді мають подати розрахунки", - впевнений Євген Гапич.

Заступник міського голови Роман Остяк виправдовується, що громаді планували показати презентацію з усіма цифрами, але слухання провели в іншому залі, де немає такої технічної можливості. Втім, вважає це непринциповим, адже рішення все одно прийматимуть на виконавчому комітеті. Водночас посадовець запевнив, що оприлюднять розрахунки ще до виконкому на сайті міської ради. 

"Очевидно, що ціна 2018 року вже неактуальна. Аби ви розуміли, тоді заклали заробітну плату водіїв у розмірі 4 тисяч гривень. Вартість палива теж 2018 року, а тут врахована ціна на 1 грудня - 28 гривень. А вона вже зараз більше 30 гривень. І так можна пройтися по кожному пункту розрахунків. Якщо ви хочете розрахунки, то зможете їх вивчити, але всі цифри правильні, а тариф у розмірі 8 гривень - економічно обгрунтований", - переконує Остяк. 

Перевізники ж вважають, що навіть 8 гривень не покриє їхні витрати. Мовляв, хто не вірить, то може взяти автобус в оренду та перевірити на власній шкурі. 

Коломияни ж нарікають, що в місті з року і рік піднімають вартість проїзду, але якість перевезень не змінюється. Водії часто не дотримуються графіка руху, особливо у вечірню пору. А ще конфліктують з пасажирами та не слідкують за чистотою автобусів. Відтак, платити більше за такий сервіс готові одиниці.